''Zahtjevi za angažiranje helikoptera su stigli, ali predsjedavajući Predsjedništva nije zakazao izvanrednu sjednicu na kojoj se o njima moglo odlučivati, jer odluke nije moguće donositi bez održane sjednice'', rekao je član predsjedništva BiH Dodik komentirajući navode druga dva člana Predsjedništva kako on blokira angažman helikoptera za gašenje požara u BiH.

''Uz sve to, u javnost se plasiraju informacije kako sam ja glasovao protiv odluke o angažmanu helikoptera'', rekao je član Predsjedništva BiH iz RS.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da prestane tražiti izgovore za blokadu odluke o gašenju požara.

''Umjesto toga, neka u odgovoru na proslijeđeni zahtjev odgovori da je suglasan ili da nije, kao što je to činio mnogo puta prije nego što je počeo s blokadom institucija'', naveo je Džaferović.

Dodao je kako sjednica ne mora biti fizički održana te kako se angažman helikoptera može odobriti telefonom.

Podsjetimo, na par mjesta gore proteklih dana požari za čije je gašenje pozvana pomoć helikoptera OS BiH. Najteže je stanje u Rami, čiji se mještani, osim kiši, nadaju helikopteru koji bi ugasio požar.