Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iskazali su dobrodošlicu u Sarajevu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu u njegovoj prvoj posjeti BiH, ali i regionalnoj posjeti zemljama Zapadnog Balkana, čime se potvrđuje kontinuirani interes i partnerski odnos EU sa zemljama regije.

Tema susreta je bila put BiH ka EU i proces proširenja EU na Zapadni Balkan i u tom kontekstu je razgovarano o predstojećem Summitu EU u lipnju, koji će biti prilika da se razgovara o novoj geopolitičkoj situaciji u Europi i drugačijem pristupu i intenzivnijem angažmanu EU u pridruživanju zemlja Zapadnog Balkana toj zajednici.

Kako je rečeno, izvanredne okolnosti u BiH, regiji i Europi zahtijevaju i uključuju intenzivniji angažman EU u prevazilaženju trenutne situacije i ubrzanju procesa uključenja zemalja regije u EU članstvo.

Tema susreta je bila i podrška produženju mirovne misije EUFOR Althea u BiH.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.