Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i predsjednik SNSD-a i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i  HNS-a BiH, trebali bi se do kraja ovog tjedna sastati u Mostaru.

Tema sastanka Dodika i Čovića, te stranačkih izaslanstava SNDS-a i HDZ-a BiH je formiranje vlasti na razini BiH.

Dodik je ranije naglasio kako se „zajedničke strukture vlasti na razini BiH ne formiraju jednostavno“, ali i da će „HDZ i SNSD nastupiti zajedno dodajući kako će o „o svemu odlučivati blok Hrvata i Srba“.

Čelnik SNSD-a,  također je ranije kazao da smatra da na čelu Vijeća ministara BiH treba biti legitimno izabrani Hrvat, a Čović je ranije otkrio da će na čelu i Federacije BiH i Vijeća ministara BiH biti žene.

Time je najavio da bi predsjedateljica Vijeća ministara BiH trebala biti Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ-a BiH za izborima za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH.

Čović je, podsjetimo, ranije u Mostaru održao sastanke s „Trojkom“ koju čine SDP BiH, Narod i pravda, te Naša stranka.

Očekuje se da na ovom sastanku u Mostaru bude jasno tko će dvjema najvećim nacionalnim strankama u hrvatskom i srpskom političkom korpusu biti partner za formiranje vlasti na razini BiH.

Još uvijek nije jasno tko bi mogao biti partner na bošnjačkoj strani jer o tome odlučuju HDZ BiH na razini Federacije, odnosno SNSD i HDZ BiH na razini države.

Elmedin Konaković, čelnik Naroda i pravde uvjeren je da će oporbeni blok napraviti većinu s HDZ-om, ističući da su pregovori o formiranju programske koalicije već počeli.

Prošlog tjedna su se tu središnjici HDZ-a BiH s Čovićem susreli  Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, Edin Forto predsjednik Naše stranke i Nermin Nikšić predsjednik SDP-a BiH.

Najveću bošnjačku stranku u BiH, SDA i njenog predsjednika, Bakira Izetbegovića gotovo se više i ne spominje, kao ni Demokratsku frontu Željka Komšića.

Izetbegović je ranije kazao da bi se „HDZ trebao opredijeliti za provjerene partnere“.

“ Ide se ka tome da HDZ ostane u koaliciji sa SDA, da ne ulazi u eksperiment s 'Osmorkom'. Na bazi impulsa koji nam dolaze iz HDZ-a, vjerujem da će se oni teško odlučiti napraviti presedan kojim se izbacuje jedna velika nacionalna stranka“, rekao je Izetbegović.