Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je, bez želje za uplitanjem u federalne odnose, uvjeren kako bi “stvaranje teritorijalne jedinice za Hrvate doprinijelo stabilizaciji prilika u BiH”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

- Svi bi bili na svome i tražili neku zajedničku politiku, pojasnio je Dodik u intervju Večerenjem listu..

“BiH s majorizacijom jednog naroda od drugog nije moguća”, istakao je Dodik, dodajući da Republici Srpskoj ne treba priča o trećem entitetu da bi se zaštitila.

Dodik je ponovio i kako u Parlamentu BiH neće biti prihvaćena ni vremenska prognoza dok ne bude podržan projekat “Južni tok”.

Dodik je dodao da će prva točka dnevnog reda u novom sazivu Parlamenta biti suglasnost za “Južni tok”.

“Naš uvjet nije nikakva prijetnja. Mislim da je obrnuto. Nama se prijeti time što se ne žele podržati naši razvojni projekti.
Postavlja se realno pitanje kojeg će nam vraga BiH ako nam se sprečavaju ovakvi životni razvojni planovi”, rekao je Dodik za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Govoreći o odnosima s Rusijom, predsjednik Republike Srpske je naglasio da je službeni stav Ruske Federacije podrška Daytonskom sporazumu i to isključivo onako kako u njemu piše, a ne kako se čita.

Prema njegovim riječima, to znači Daytonski sporazum i teritorijalna cjelovitost BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je istakao da ruska strana insistira na tome da nema uplitanja međunarodne zajednice, što se, međutim, očekuje s neke druge strane.

Predsjednik Republike Srpske naglasio je da se, bez učešća bošnjačkih političara, ne može riješiti pitanje islamskog ekstremizma.

“Svakome je jasno da `Islamska država` ima golemi utjecaj, ne samo na muslimane ovdje, nego širom svijeta. Postoji 350 ljudi odavde koji aktivno sudjeluju u ratu. U BiH je evidentirano više od 3.000 potencijalnih terorista. Ali o njima se ne govori”, napomenuo je Dodik i dodao da oni, kada se vrate, neće ovdje otvarati nova radna mjesta, nego predstavljaju sigurnosnu prijetnju./HMS/