Milorad Dodik je u prvoj reakciji na dogovor SDA, DF-a i saveza za promijene postignut večeras u Sarajevu za „Dnevni avaz“ najprije pitao „šta je to bilo u Sarajevu“?

– Ne pratim to, gledam utakmicu,kazao je.

Lider SNSD-a smatra, najprije da SDA, DF i SDS, nemaju dovoljnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

– Ne znam kako će oni to formirati. Oni očekuju da se HDZ njima priključi. Očito je ovdje, a to govori o licemjerju u politici u BiH, da SDA pokušava spasiti SDS. Njihovo partnerstvo i tijekom rata bilo je iskreno, a ne ratujuće. U svakom slučaju, vidjet ćemo kako će se to razvijati.

Dogovor s HDZ-om

Mi vjerujemo u naš dogovor s HDZ-om. Na razini RS imamo većinu. Stranke su slobodne praviti savezništvo kako misle da im je najbolje. SDA pokušava igrati igru nezaobilaznog faktora, ali vidjet ćemo kako će se to završiti. Mislim da debelo griješe, ali to je njihova odluka – kaže Dodik.

On nije mogao govoriti o detaljima jer ne zna kako izgleda sporazum ove tri stranke i njihovih saveznika.

– Ako je SDS rekao sve „da“ na ono što je SDA zatražila, onda je SDA u zabludi. Ustav BiH može se mijenjati isključivo sporazumom strana – potpisnica Daytona, a strane u Ustavu su po definiciji entiteti. Nama je, na primjer, bilo ponuđeno da se „Sejdić-Finci“ riješi tako što će Parlament birati članove Predsjedništva BiH.

Mi smo SDA-u rekli nekoliko „ne“. Očito je SDS išao sa svim „da“. Ali SDA mora znati da od te politike nema ništa – izjavio je prvi čovjek SNSD-a.

On je, kako piše Dnevni avaz, ocijenio da SDA nastoji provocirati nestabilnost u RS i dalje podjele dva bloka u tom entitetu.

– To je loša politika i dugoročno će se pokazati lošom i za SDA i ono što dogovaraju u RS – istakao je.

Dodik je, nadalje, ponovio da SNSD ima 42 zastupnika, „plus još nekoliko iz stranaka bloka oko SDS-a“.

– Nevjerojatno mi je da je DF saveznika našla u SDS. Sigurno misle da će preko te stranke destabilizirati RS. Ali to je njihovo mišljenje i njihova politika. Vidjet ćemo kako će to završiti. Mi nećemo biti dio toga. Tamo gdje je SDS vlast, nas nema.

Vlada RS

Što se Vlade RS tiče, mi ćemo već u srijedu-četrtak zakazati Kolegij Narodne skupštine RS, izabrati predsjednika, koji će doći iz redova DNS-a, ja ću položiti prisegu kao predsjednik RS i dat ćemo inicijativu za izbor premijera koji će doći iz reda SNSD-a.

Sve to može se završiti najkasnije do prve polovice prosinca.

Što se tiče institucija BiH, ne vjerujem da se one mogu formirati prije veljače-ožujka i vjerujemo u savezništvo s HDZ-om, jer smo na tome da u BiH održimo paritete koji su neophodni za njenu stabilnost. Da je bilo više razumijevanja kod Bošnjaka za poziciju Hrvata, imali bi već riješeno pitanje „Sejdić-Finci“, ali i mehanizam koordinacije i BiH bi imala status kandidata za članstvo u EU – rekao je Dodik.

On je ponovio da mu je legitimno nastojanje SDA i DF da napravi savez, ali da ispada kako je cilj samo destabilizacija RS.

– Uvjeren sam da će i neki iz SDS-a prozrijeti tu igru i da neće ostati u toj većini – naglasio je Dodik.