Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u utorak je samo što se oporavio od borbe s koronavirusom ponovo zaprijetio odcjepljenjem Republike Srpske od BiH.

Prvi put ponudio je svoju interpretaciju skandala kojega je sam prouzročio kada je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio ikonu sumnjiva podrijetla, piše Hercegovina.info.

Napuštajući bolnicu u Banjoj Luci u kojoj je bio proteklih 16 dana gdje se liječio od Covida-19, Dodik je pred novinarima istaknuo kako su iza njega teški dani jer se s koronavirusom borio gotovo cijeli mjesec uz tešku upalu pluća no to ga nije spriječilo da odmah počne prijetiti provedbom ranije najavljivanih separatističkih planova.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je kako se protivi imenovanju novog visokog predstavnika za BiH što je dužnost za koju je navodni kandidat konzervativni njemački političar Christian Schmidt.

"RS je protiv visokog predstavnika tko god on bio. Što se nas tiče ne mora ni dolaziti", kazao je Dodik ocijenivši da su potpuno neutemeljena očekivanja da će se nova američka administracija predvođena predsjednikom Joeom Bidenom odlučnije angažirati na sređivanju kaotičnog stanja u BiH.

Dodikova je teza kako je ovo zapravo zgodna prilika da Biden koji se od 1992. do 1995. godine snažno zalagao za očuvanje BiH shvati kako je zapravo trebalo dopustiti da se ta zemlja podijeli i od nje naprave tri države 

"Vrijeme takve odluke dolazi", ustvrdio je Dodik dodajući kako je uvjeren da će BiH nestati a da će RS postati država.

Poručio je i kako su eentitetske podjele u BiH konačne te da on nema što tražiti u Sarajevu baš kao što ni osobe poput lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića nema što tražiti u Banjoj Luci.

"Banja Luka je srpski grad, što god tko rekao", kazao je Dodik.

Po izlasku iz bolnice prvi se put suočio s pitanjem novinara o "aferi ikona" koja je izbila nakon što se ispostavilo kako je nejasno podrijelo navodne umjetnine što ju je on poklonio šefu ruske diplomacije Lavrovu tijekom njegova posjeta BiH 14. posinca prošle godine.

Lavrov je zbog skandala ikonu koja na poleđini ima pečat koji potvrđuje da je registrirana u Ukrajini vratio, a kako je ona uopće dospjela u BiH do sada nije razjašnjeno.

Dodik se nije potrudio ponuditi bilo kakvo suvislo pojašnjenje a za sve je okrivio medije iz Federacije BiH optužujući ih da su "izmislili lažnu priču o ikoni".

Kazao je kako je riječ o obiteljskoj ikoni te kako navodno nema dokaza da je ona vlasništvo Ukrajine.

"Lavrov je smatrao da (ikonu) treba vratiti, ona je tu a ja ću sada pozvati ljude koji su mi ikonu dali i vratiti im je a oni neka dalje objašnjavaju", bilo je sve što je o skandalu bez presedana rekao Dodik.