Kako biste osvježili svoj organizam i pridonijeli zdravijem životu, nutricionisti preporučuju konzumaciju voća i povrća. Neko voće i povrće za organizam je djelotvornije od drugoga.

Evo koje vrste biste trebali prema preporukama stručnjaka konzumirati češće od ostalih.

Grejp je dobar pročišćivač kože, jetre, crijeva i bubrega. Posebno je crveni grejp dobar u snižavanju lošeg kolesterola i triglicerida u krvi. Ipak, potreban je oprez – tko uzima lijekove za snižavanje tlaka, statine, estrogene, antiaritmike, neke antiepileptike i lijekove za smirenje, ne smije jesti ovo voće ni piti njegov sok jer višestruko pojačava djelovanje lijekova.

Kivi je izrazito bogat vitaminom C, ali i vlaknima. Pospješuje probavu i detoksikaciju te uravnotežuje razine masnoća i šećera u krvi.

Banane su bogate kalijem koji je dobar za srce i triptofanom koji pomaže spavanju. Osim toga, potiču probavu. Ipak, sadrže dosta šećera pa ih treba jesti samo povremeno.

Mango čisti organizam. Za njega se smatra da popravlja raspoloženje.

Breskva je bogata beta-karotenom, selenom i C-vitaminom, sve redom jakim antioksidansima

Kruška sadrži puno ugljikohidrata pa je dobar izvor energije, također je bogata C-vitaminom i folnom kiselinom.

Repa djeluje na bubrege i jetru. Sok repe ima intenzivan miris i okus pa ga možete poboljšati miješajući ga sa sokom od mrkve. No nemojte pretjerati da ne biste stvorili kontraefekt.

Zeleno lisnato povrće prava je riznica minerala i vitamina, klorofila i vlakana. Preporučuje ga se jesti svakodnevno.

Kupus stimulira obrambeni sustav organizma. Snažno djeluje na jetru potičući njenu detoksikacijsku funkciju.

Brokula je bogata klorofilom koji uz antikancerogeno djelovanje ima i snažno alkalizirajuće djelovanje na organizam. Smanjuje kiselost tijela koja je u današnje vrijeme dobra podloga za razvoj raznih bolesti.

Mrkva čisti kožu i oči, bogata je beta-karotenom, pomaže snižavanju razine kolesterola u krvi i sprječava zatvor.

Celer je diuretik, potiče izbacivanje viška tekućine iz tijela.

Luk i poriluk pomažu u regulaciji šećera u krvi.