Prirodne mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav te sadrže više otopljenih mineralnih tvari od ostalih voda. Ovisno o udjelu natrija, kalcija, kalija, magnezija, klorida, jodida, fluorida određen je njihov okus te brojni fiziološki učinci na organizam.

Preporučuju se kod fizičkih aktivnosti, pojačanog znojenja te kod već izražene dehidracije organizma, no dokazano je da takve vode mogu djelovati povoljno kod nekih bolesnih stanja.

Pozitivno utječu na probavu, neutralizaciju želučane kiseline, funkciju bubrega i pravilan rad srca, a jedno istraživanje, u kojem su sudjelovale žene u postmenopauzi dokazalo je da prirodne mineralne vode imaju utjecaj na povećanje gustoće kostiju jer se konzumacijom tog pića smanjilo izlučivanje kalcija urinom te se spriječilo remodeliranje kostiju.

Postoje i mineralne vode bogatije magnezijem (od 350-1000 mg/L), a brojna su ispitivanja potvrdila njihov pozitivan učinak kod mnogih zdravstvenih problema. Vode bogate magnezijem potiču peristaltiku crijeva, osobito ako se piju naglo, a posebno se preporučuju kao prirodan izvor magnezija osobama koje pate od njegova manjka, trudnicama, kod zatvora, fizičkih napora te ako ste izloženi stresu, piše Živim.hr.

Dobrobiti iznutra i izvana

Za bolji mišićni tonus

Konzumiranje mineralne vode pomaže i u sprečavanju pojave mišićnih grčeva te “podmazuje” zglobove. Dobra hidratacija omogućuje veću izdržljivost u obavljanju tjelesne aktivnosti te veću mišićnu snagu.

Hrani kožu

Dehidracija čini bore, ali i ostale nesavršenosti kože, dubljim i vidljivijim. Voda, a naročito prirodna mineralna voda, učinkovitija je od bilo koje hidratantne kreme jer hidrira stanice kože iznutra dajući koži veću napetost, a licu mladolikiji izgled. Osim toga, mineralna voda čisti kožu te poboljšava cirkulaciju krvi, što lice čini sjajnijim i čišćim.

Poboljšava probavu

Zajedno s vlaknima, voda je nužna za dobru probavu, a mineralna voda naročito pomaže u razgradnji čestica otpadnih tvari koje tada puno lakše prolaze kroz probavni sustav.

Ublažava problem bubrežnih kamenaca

Od bolnih bubrežnih kamenaca pati sve više ljudi, čak i mladih, a razlog tome je nedovoljan unos vode, posebno mineralne vode. Naime, mineralna voda rastapa mineralne soli u mokraći u kojoj bi se, inače, formirali kruti kristali, odnosno bubrežni kamenci.

Pravi eliksir za kosu

Malo je poznato da je odgovarajuća hidratacija dobra i za zdravlje i ljepotu kose jer pomaže u sprečavanju svrbeža i nadraženosti vlasišta te ubrzava liječenje osipa i crvenila vlasišta. Uz to, pranje kose mineralnom vodom ili barem korištenje mineralne vode za posljednje ispiranje vrlo je jednostavna metoda za mekšu i sjajniju kosu.

Naime, voda iz slavine često je previše zasićena klorom i vapnencem, tvarima koje negativno utječu na zdravlje kose te je čine krutom i bez sjaja. Za posljednje ispiranje kose nakon pranja idealne su gazirane mineralne vode jer bolje čiste i uklanjaju masnoću od šampona.