Stopa inflacije je nedavno pala u Njemačkoj. Zbog toga ministar rada Hubertus Heil očekuje da će od ljeta mirovine rasti brže od inflacije. Uskoro želi predstaviti i planiranu mirovinsku reformu.

Njemački ministar rada Hubertus Heil očekuje značajno povećanje mirovina u tekućoj godini. Početne procjene utjecale su na uvjerenje da će ''1. srpnja mirovine ponovno rasti brže od inflacije'', rekao je političar SPD-a a prenosi Fenix-magazin.de.

Prošlogodišnje povećanje mirovina nije bilo malo, ali je bilo ispod stope inflacije.

''Srećom, inflacija sada značajno pada i došlo je do pristojnih dogovora o plaćama'', dodao je Heil.

Lani su mirovine na istoku porasle za 5,86 posto, a na zapadu za 4,39 posto. Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su u prosjeku za 5,9 posto u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu. U siječnju 2024. stopa inflacije iznosila je 2,9 posto.

Nova mirovinska reforma za nekoliko tjedana

Istovremeno, Heil očekuje da će mirovinski doprinosi i dalje biti stabilni. Zaposlenost u Njemačkoj je 'na rekordnoj razini'.

Stopa doprinosa stoga je stabilna na 18,6 posto od 2018. i “ostat će stabilna još neko vrijeme”, rekao je.

Planirana mirovinska reforma trebala bi osigurati značajnija povećanja mirovina u budućnosti.

Ne raste dob za umirovljenje

Ministar financija Christian Lindner (FDP) i on “jako su daleko” s reformom te će za nekoliko tjedana predstaviti novi mirovinski paket, najavio je Heil, a radi se o “trajnom osiguranju razine mirovina”.

Bez reforme mirovine bi idućih godina “značajno pale”, rekao je ministar.

Vlada će to spriječiti – bez daljnjeg podizanja zakonske dobi za odlazak u mirovinu. Mirovina sa 69 ili 70 godina značila bi i smanjenje mirovina za mnoge vrijedne ljude, primjerice u sustavu njege ili u logistici.