Jednostavno nije mogla prestati gristi nokte, pa su 20-godišnjoj Courtney Whithorn morali amputirati palac!

Zbog griženja noktiju razvio se kod nje rijedak oblik raka kože, takozvani akrolentiginozni melanom. Pošto je rak prijetio da se proširi, liječnici su morali mladoj ženi otkloniti palac, prenosi Miss7.24sata.hr.

Dugogodišnje griženje noktiju izazvalo je nastanak raka

20-godišnjka Britanka počela je gristi nokte jer je u školi bila žrtva mobinga. Nikako nije mogla prestati s tom ružnom navikom. Konačno je to postalo tako strašno da je kompletno „odgrizla“ nokat na svom desnom palcu. Nokat joj više nikada nije narastao. U jednom intervjuu je Courtney ispričala da se zbog toga jako sramila te nikome nije to ispričala, a palac je skrivala pred članovima obitelji i prijateljima, odnosno stavljala je umjetni nokat. Tek nekoliko dana kasnije, kad joj je koža na mjestu nokta postala crna, studentica je priznala svoj problem roditeljima te potražila pomoć liječnika.
 
Amputacija nakon tri neuspjele operacije

Kad je saznala dijagnozu, Courtney je bila totalno šokirana. Nikada nije ni pomislila kako bi griženje noktiju moglo izazvati nastanak raka, izjavila je 20-godišnja studentica psihologije. Nakon tri neuspjela pokušaja spašavanja palca operacijama, liječnici su naposljetku morali odrezati prst. Rak se već toliko proširio da je prijetio ruci.

Rak se može vratiti  

Još se ne zna hoće li 20-godišnjakinja morati još jednom na kirurški stol. Od sada mora redovito na kontrole i testiranje krvi kako bi bila sigurna da se rak nije vratio. Postoji malo podataka o ovakvom obliku raka koji nastaje prvenstveno na rukama. Pošto liječnici ne znaju točno na kojem mjestu se nalazi rak na njenoj ruci, moguće je da će morati dalje amputirati ako melanom opet počne rasti.