Svjetska organizacija World Obesity Federation upozorila je na to da će više od polovice svjetske populacije biti pretilo ili imati višak kilograma, do 2035. godine.

U izvješću se navodi da stopa pretilosti posebno brzo raste među djecom i stanovnicima zemalja sa srednjim i niskim prihodima.

"Dakle, za 12 godina, razine pretilosti djece može se više nego udvostručiti u odnosu na razinu iz 2020. godine. Konkretno, do 208 milijuna dječaka i 175 milijuna djevojčica je u opasnosti od suočavanja s ovim problemom", stoji u izvješću, prenosi Klix.ba.

Organizacija predviđa i da će do 2035. godine, svijet trošiti više od četiri bilijuna dolara godišnje ili tri posto globalnog BDP-a zbog bolesti povezanih sa pretilosti.

Istovremeno, autori studije kažu kako ne krive pojedince, nego pozivaju na fokusiranje na društvene, ekološke i biološke faktore koji mogu prouzročiti pretilost.

Inače, u 2020. godini 2,6 milijardi ljudi, ili 38 posto svjetske populacije, spadalo je u kategorije pretilih ili osoba s prekomjernom težinom.