Najnovija istraživanja pokazuju kako bi do 2030. godine smrtnost kod žena od zloćudnog raka mogla porasti i do 60 posto, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje je provela organizacija American Cancer Society (Američko društvo za rak) i Lancet, organizacija koja istražuje učinke raka na globalnoj razini te ga predstavila u Parizu.

Prema njemu, navodi "The Guardian", do 2030. godine moglo bi doći do drastičnog povećanja oboljenja od raka kod žena i to većinom od raka dojke.

Prema istraživanju, do 2030. godine na globalnoj razini moglo bi biti oko 5,5 milijuna žena oboljelih od raka.

Kako se navodi, broj dijagnoza na rak grlića materice mogao bi porasti za najmanje 25 posto odnosno za 700.000 oboljelih žena godišnje do 2030. godine.

Lancet navodi kako bi broj oboljelih mogao porasti najviše u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Američko društvo za rak, sa druge strane, tvrdi kako trenutno u svijetu svaka sedma žena umre od posljedica raka što je drugi najčešći uzrok smrtnosti nakon kardiovaskularnih bolesti.

Četiri najsmrtonosnije vrste raka - rak dojke, debelog crijeva, pluća i rak grlića materice, uglavnom se mogu spriječiti i otkriti rano.

U siromašnijim, odnosno srednje razvijenim zemljama manji broj slučajeva raka se dijagnosticira i tretira, u odnosu na ekonomski snažnije zemlje.

Upravo u siromašnijim zemljama, navodi istraživanje, žene su izložene "rizičkim čimbenicima" kao što su tjelesna neaktivnost, nezdrava ishrana, gojaznost i reproduktivni čimbenici, uključujući odlaganje majčinstva.

Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka, 6,7 milijuna slučajeva oboljelih žena od raka i 3,5 milijuna smrtnih slučajeva među ženama registrirano je u svijetu samo 2012. godine.

Od toga, 56 posto smrtnih slučajeva registrirano je u manje razvijenim zemljama.

Najveća koncentracija žena oboljelih od raka je u istočnoj Aziji, sa 1,7 milijuna slučajeva i milijun smrtnih slučajeva u 2012. godini, uglavnom u Kini.

Zemlje s najvećom stopom smrtnosti su i Zimbabve, Malavi, Kenija, Mongolije i Papua Nova Gvineja.

"Globalna zajednica ne može nastaviti ignorirati ovaj problem - stotine tisuća žena umire bespotrebno svake godine", tvrdi Richard Sullivan iz Kraljevskog sveučilišta u Londonu, koji je koautor izvještaja Lancet.

Prema njegovim riječima, neophodno je osigurati bolji dijagnostičkih i kirurški tretman za sve žene u svijetu kako bi se spriječilo njihovo izlaganje oboljenju od zloćudnog tumora.