Do 11 sati u Prozoru-Rami glasovalo 1625 birača, doznali smo iz Općinskog izbornog povjerenstva Prozor-Rama.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) u Bosni i Hercegovini održalo je prvu današnju konferenciju za medije nakon otvaranja biračkih mjesta te su priopćili izlaznost u državi do 11 sati.

Na početku konferencije, predsjednik SIP-a Suad Arnautović osvrnuo se na izborne nepravilnosti.

"Ukupno je formirano 5.903 biračkih mjesta. Pojedina biračka mjesta u BiH nisu otvorena točno u 7 sati. Razlozi su kao i na ranijim izborima, nisu izvršene na vrijeme pripreme, kašnjenje članova biračkih odbora i sl. Na 12 biračkih mjesta je došlo do značajnijih kašnjenja i to u Bihaću na jednom mjestu, Banja Luka (4), Lukavac (1), Srebrenik (1), Zvornik (1), Zenica (2), Ilijaš (1), Goražde (1)", rekao je Arnautović.

Nakon toga, osvrnuo se na odziv birača do 11 sati.

"Mogu konstatirati da je odaziv birača 14 posto ili da je na biračka mjesta izašlo 459.989 birača. To je za tri posto više u odnosu na izbore 2018. godine. Ovaj postotak je veći ako se ima u vidu da nam još uvijek nisu dostavljeni u sustav podaci iz Gradačca, Tuzle, Tešnja i Novog Travnika", naglasio je Arnautović.

Govorio je i o sigurnosnoj situaciji na izbornim mjestima do 11 sati.

"Ukupan broj prijavljenih događaja koji se smatraju incidentalnim je devet. Od toga u FBiH četiri, u RS-u jedan i u Brčkom četiri. Imamo sumnju u jedno krivično djelo u RS-u, a zabilježeno je remećenje javnog reda i mira u dva navrata i to u Federaciji BiH", pojasnio je Arnautović.

Ukazao je i na problem koji se tiče članova biračkih odbora.

"Imamo pojave da političke stranke povlače na nekim mjestima članove biračkih odbora koje su ranije predložili, a koji su educirani. To je situacija koju smo predvidjeli i procijenili da će se dogoditi. Apeliramo na zakonodavca da razmotri ova pitanja i ocijeni da li je ovakav način predlaganja članova biračkih odbora dobar za Bosnu i Hercegovinu", zaključio je predsjednik SIP-a Suad Arnautović.