Zima donosi dvije nezgodne sezonske "boljke" - pad imuniteta i porast kilaže. Naravno, nije zima kriva za to nego manjak kretanja, boravak u zatvorenim, zagrijanim prostorima i uživanje u nezdravoj hrani koju tijelo čiom zahladi nekako više "pita", piše Slobodna dalmacija

Na sreću, postoji način kako jednim udarcem ubiti dvije muhe, odnosno, u ovom slučaju, kako obuzdati debljanje i potaknuti mršavljenje dok ujedno jačamo organizam. Tajna je, tvrde poklonici Ajurvede, u đumbirovoj vodi.

Riječ je o napitku koji se lako priprema i ugodnog je okusa, a sve što treba napraviti je svakog jutra skuhati nasjeckani korjen đumbira (dužine oko 4-5 centimetara) u litru ipo vode koja je prethodno 20-ak minuta prokuhana na laganoj vatri.

Priprema

Vodu sa đumbirom potom treba prebaciti u termos bocu (ili boce) te pomalo pijuckati tijekom cijelog dana. Svakog dana treba napraviti svježu dozu i ustrajati u ispijanju tijekom cijelog hladnog doba godine. Rezultat će biti daleko manja podložnost prehladama i gripi, veća razina energije, brži metabolizam i manja sklonost debljanju, a uz pridržavanju pravila da između obroka mora proći tri sata zajamčeno je i mršavljenje.

Inače, đumbir je bogat eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem. Za zdravlje i snagu uzimao ga je Konfucije, a u srednjem su mu vijeku europski vladari pripisivali razna afrodizijska svojstva. Đumbir ublažava bolove, potiče probavu, liječi artritis, smiruje razdražljivost, smanjuje upale, uništava patogene mikroorganizme, sprječava širenje stanica raka i pomaže kod gripe i prehlade.

Savjet plus

Nabava i čuvanje svježeg đumbira

Svježi đumbir možete nabaviti u dućanima zdrave hrane, na tržnici, a primijećen je i u nekim velikim trgovačkim lancima.

Kako bi đumbir zadržao sva ljekovita svojstva, najbolje ga je čuvati u zamrzivaču i to zatvorenog u plastičnu vreću ili zamotanog u krpu.