Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, smatra da je napredak ugrožen u cijelom regiji Zapadnog Balkana.

On kaže da "posebnu nervozu" stvaraju, kako kaže, novi pregovori "predsjednika Srbije i Kosova", kao i da je nestabilnost pojačana pogoršanjem odnosa Beograda i Zagreba, što bi moglo ohrabriti pristalice "velike Srbije".

Đukanović je u intervjuu za francuski Figaro rekao kako je spominjanje eventualne razmjene teritorija Srbije i Kosova potpuna novost, te da treba sačuvati oprez i voditi računa o tomu da se ne stvori presedan, koji će izazvati domino efekt u regiji.

"Ta tema dugo vremena je predstavljala tabu zato što nas je podsjećala na loša iskustva iz devedesetih. Nakon završetka ratova, u regiji se najviše govorilo o multikulturalizmu i međuetničkoj demokraciji. Točno je da su neke zapadne prijestolnice promijenile mišljenje, čak vrlo eksplicitno. Drugim riječima, došla su druga vremena", rekao je Đukanović.

On misli da treba sačuvati oprez i voditi računa o tome da se ne stvori presedan koji će izazvati domino efekt u regiji.

"Sačekajmo odluke dva predsjednika", kazao je Đukanović, prenosi Tanjug.

Upitan koje su glavne prijetnje za Zapadni Balkan, Đukanović je rekao da je napredak doveden u pitanje u cijelom regiji.

On to, kaže, objašnjava dvjema glavnim okolnostima.

"Prva se odnosi na interese velikih koji se ponovo sudaraju na Balkanu. To nije nikakva novost: mi smo u povijesti uvijek korišteni kao moneta za potkusurivanje u rješavanju problema velikih sila. Druga okolnost je to što od devedesetih godina vučemo tri problema koji truju regiju: Makedoniju paraliziranu od 2008, konflikt Srbije i Kosova čiji je krajnji rezultat svima nepoznat i nefunkcionalna Bosna i Hercegovina", naveo je crnogorski predsjednik.

Đukanović kaže da "novi pregovori između predsjednika Srbije i Kosova stvaraju posebnu nervozu u regiji".

"Nestabilnost je pojačana nedavnim pogoršanjem odnosa između Srbije i Hrvatske. Plašim se da takav razvoj situacije daje polet pristalicama velike Srbije. Neki od njih ponovno počinju s osporavanjem crnogorske nezavisnosti tvrdeći da Srbija ima prirodno pravo na Crnu Goru. Takva retorika je opasna u vremenu nestabilnosti, čemu smo mogli svjedočiti devedesetih godina", kaže Đukanović.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, Đukanović kaže da je Crna Gora povijesno i kulturno uvijek bila bliska Moskvi, ali su se, kaže, ti odnosi posljednjih godina značajno pogoršali.

"Mogao bih čak kazati da nikada ranije nisu bili tako loši", rekao je Đukanović.