Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govorio je u Strasbourgu i o Bosni Hercegovini.

On je kazao kako je "šira međunarodna akcija" nužna da bi se prevazišla "nefunkcionalnost Bosne i Hercegovine, s izraženim osjećanjem nezadovoljstva rezultatima svih nositelja domaće i međunarodne politike u primjeni Daytonskog sporazuma".

Đukanović je u izlaganju u Europskom parlamentu rekao da ni poslije predstojećih izbora u BiH ne očekuje lakši konsenzus i veću posvećenost vodećih političara i osobama koje bi pokrenule BiH ka usvajanju europskog sustava vrijednosti i integracija.

Ocijenio je kako će za ostvarenje tih ciljeva "biti potrebna nova, šira međunarodna akcija sa naglaskom na konstruktivni konsenzus ključnih zemalja-susjeda i najvažnijih čimbenika međunarodne zajednice koji imaju posebnu ulogu u tom dijelu Europe".

Krupni uzroci, primijetio je, koji podrivaju donedavni proeuropski zamah i oduševljenje na Zapadnom Balkanu, a to su oprečni tonovi koji stižu "s raznih europskih adresa" o ujedinjavanju EU.

Crnogorski predsjednik je upozorio na otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu koji potiču još od jugoslavenske krize, naglašavajući kako misli na "nedovršena rešenja u odnosima Srbije i Kosova, u Makedoniji i Bosni i Hercegovini".

"Zbrka i neizvjesnost na europskim adresama hrani iluzije još uvijek poletnih nositelja nazadne politike u regiji, a koji i dalje sanjaju o prekompoziciji regije u velikodržavne tvorevine i neumorno traže podršku tim idejama na nekoj važnoj međunarodnoj adresi", zaključio je Đukanović.

Đukanović je rekao da se veoma dobro razumijuu potrebe i napori Europske unije da se otklone uzroci unutarnje krize i stagnacije, ali je podvukao kako to ne smije značiti "zaustavljanje ili ozbiljnije usporavanje misionarskog projekta ujedinjenja Europe".

"Ako Europska unija propusti još jednu priliku da integrira Zapadni Balkan u svoje redove, to nosi veliku opasnost političkog upliva trećih zemalja koje nemaju iste strategijske ciljeve kao Europska unija".

"To bi ostavilo našu regiju u zoni konflikata, a europski kontinent učinilo nedovoljno stabilnim i nejedinstvenim" ocijenio je on.

Đukanović je s tim u vezi rekao i da će Crna Gora bila predmet "brutalne agresije" c ciljem da je odvrati od euro-atlantskog puta.

Đukanović je naglasio i da "svi u EU trebaju prihvatiti da su zemlje Zapadnog Balkana partneri u pregovaračkom procesu s Europskom unijom, a ne eksperimentalna laboratorija njene administracije".