'Nijemci uistinu obožavaju putovati i oni su prema svojem glasanju Hrvatsku stavili na vrh svojih prioriteta i to će biti vrlo dobra vijest za hrvatski turizam', kazao je znanstvenik Ivan Đikić za RTL Danas.

Kada govorimo o njemačkim turistima, njih je trenutno najviše u Hrvatskoj - oko 13 000 od ukupno 60.000. To je gotovo 12 puta više nego isti dan lani, a u godini prije korone bilo ih je oko 40.000.

Đikić pojašnjava što za Nijemce znače preporuke Instituta Robert Koch.

'Robert Koch je institucija povjerenja, kredibiliteta i njihovi podaci do sada su bili apsolutno točni i upravo radi toga njemački građani njima vjeruju i sve mjere koje su donesen od strane njemačke vlade su bile temeljene na podacima Robert Koch instituta', kaže Đikić.

S obzirom na povećanje broj cijepljenih, a smanjenje broja zaraženih - svi se nadaju ljetu bez obaveznog razmaka i s gužvama, barem približnima kao rekordne 2019.

Premijer Andrej Plenković danas je također pozdravio odluku njemačkog instituta.

'Jako je dobro da je Njemačka prepoznala poboljšanu epidemiološku sliku u Hrvatskoj. Znamo da su nam oni jedno od najvećih tržišta, osobito iz Bavarske i Baden-Württemberga, najvećih njemačkih pokrajina koje su najbliže Hrvatskoj', rekao je Plenković i dodao da ima stalnu komunikaciju s kolegama iz drugih zemalja čiji se građani jedva čekaju vratiti u Hrvatsku.

Ranije danas u Crikvenici, premijer je odluku Njemačke ocijenio logičnom zato što je epidemiološka situacija sve stabilnija.

'Što se više budemo procjepljivali, to će biti manja zaraženost. Što je manja zaraženost, to će nas i oni koji gledaju eventualne rizike dolaska u Hrvatsku cijeniti sve bolje i bit ćemo više u zelenim tonovima. Tako će ljudi doći u Hrvatsku i stvari će se postupno normalizirati', poručio je, dodavši da prvi veći turistički val očekuje u srpnju.