Zaposlenici američke vojske koja je u Njemačkoj Covidom-19 zarazila 76 ljudi, prijeti 10 godina zatvora, piše Daily Mail. 26-godišnja Yasmin Adli s Floride zarazu je prenijela obilazeći barove, iako je bila inficirana.

Adli je čekala rezultate testa nakon nedavnog odmora u Grčkoj za koje je vrijeme partijala po Garmisch-Partenkirchen, iako ju je već tada boljelo grlo.

U porukama do kojih je došao Daily Mail, Adli zahvaljuje kolegama što su 'došli na 'rona party', no kaže i kako tada nije znala da je zaražena. 

Bivši zaposlenik kaže i kako je Adli radila u Edelweiss Lodge i Resortu prije nego joj je testom potvrđen koronavirus te ondje organizirala konferenciju za američke vojne snage o prevenciji zaraze Covidom--19.

Isti zaposlenik kaže i kako ne treba kriviti samo nju već i hotel koji je njegovao 'kulturu prikrivanja' zbog koje su zaobilažena pravila o karanteni.

Adli sada prijeti zatvorska kazna jer je zarazila najmanje 23 osobe i još njih 710 izložila virusu zbog partijanja nakon puta u Grčku početkom rujna, prenosi Jutarnji list

U utorak je objavljeno da su zabilježena još tri slučaja zaraze koronavirusom kod redovitih posjetitelja barova koje je posjetila i 26-godišnjakinja. 

Izlazila je iako ju je boljelo grlo

Resort o kojem se radi, zapravo je centar za rekreaciju američke vojske, Armed Forces Recreation Center (AFRC) koji koriste američki vojnici i njihove obitelji.

Adli je 3. rujna posjetila Peaches bar, a dan kasnije irski pub u Garmischu.

Jedan je izvor rekao da se u resortu prilično žestoko tulumari i puno pije te da si zaposlenici daju oduška kad im je ugovor pri kraju.

Onu večer kad je posjetila Peches bar, Adli je imala bliske kontakte s mnoštvom ljudi, grlila ih i ljubila, a na povratku kući nije se osjećala dobro.

Nakon povratka iz Grčke, radila je i u hotelu te posluživala goste u hotelskom kafiću i organizirala konferenciju sve do dana kad je dobila pozitivan test.

Zanimljivo je da je tema konferencije koju je organizirala bilo upravo sprečavanje širenja zaraze među američkim vojnicima.

U hotelu su sve znali, ali su prikrivali

Resort je sada zatvoren na dva tjedna, no jedan bivši zaposlenik kaže kako je dio krivice i na samom resortu ukojem se njeguje 'kulture kršenja pravila'.

Kaže da je čak i nakon što je resort na svojoj Facebook stranici objavio da imaju zaraženog zaposlanika, gostima i dalje bilo dozvoljeno dolaziti u hotel te nisu bili obaviješteni o infekciji. Samo im je rečeno da će se morati odjaviti do nedjelje.

'Ja sam se sam evakuirao ranije ove godine kad zarazu u hotelu više nije bilo moguće obuzdati jer nije bilo nikakve strategije da se zaštite zaposlenici. Umjesto toga, održavao se dojam da je sve u redu i da hotel radi normalno', kazao je.

'Kultura prikrivanja je razlog zašto se dogodio ovaj super-širiteljski incident i zašto jer sad mnogo zaposlenika pozitivno na Codiv-19.'

Isti zaposlenik kaže i kako je uprava hotela znala da su neki zaposlenici putovali u kritična područja poput Grčke te da su putovali i ostali, a ne samo Yasmin Adli.

'Uprava hotela je bila kriminalno nemarna tijekom cijele pandemije zbog čega su svi zaposlenici bili zabrinuti', kaže bivši zaposlenik.

'Kad je ova trenutna situacija buknula, uprava hotela je počela prikrivati informacije i štititi imidž hotela. Povukli su 80 posto zaposlenika s njihovih radnih mjesta i poslali ih u sobe gdje su testirani.'

Tvrdi da su ljudi bili ostavljeni u sobama satima nakon što se doznalo da su neki od njih pozitivni.