Situacija s epidemijom koronavirusa otežala je funkcioniranje cijelog zdravstvenog sustava i u Bosni i Hercegovini, a s posebnim izazovima suočavaju se djeca oboljela od dijabetesa i njihovi roditelji. Udruga dijabetičara djece i mladih “Slatkiš” iz Novog Travnika i ranije je ukazivala na nedostatak liječničkog osoblja koje bi djeci osiguralo kvalitetnu liječničku skrb, piše Večernji list BiH

Nabava na čekanju 

"Od početka epidemije prepušteni smo sami sebi. Jedan od velikih problema je i punoljetnost. Jer s 18 godina djeca prestaju ići na pedijatrijsku kliniku u Sarajevo, što znači da moramo privatno tražiti liječnika, opet u drugim županijama, ili ići kod liječnika interne medicine koji nisu specijalizirani za terapiju s inzulinom", kaže za Večernji list Vanja Džambas, predsjednica te novotravničke udruge. 

Prošle godine pokrenuta je i inicijativa za nabavu senzora i aparata za bezbolno mjerenje šećera u krvi, ali je realizacija nabave trenutačno na čekanju. 

"Gotovo sve zemlje u regiji prešle su na takav način mjerenja šećera koji se pokazao kao revolucionaran i dobar način, samo Bosna i Hercegovina još čeka, tako da i u tom kontekstu naša djeca trenutačno trpe zbog novonastale situacije. Nemamo ni jednog liječnika endokrinologa koji bi liječio ne samo djecu nego i odrasle pa smo primorani putovati u druge županije na kontrole svaka tri mjeseca", naglašava Vanja Džambas. 

Srednjobosanska županija proteklih je godina zaostajala u iznalaženju rješenja za ovu kategoriju oboljelih. 

Ipak, zahvaljujući radu Udruge i stalnim ukazivanjem na svakodnevne potrebe koje imaju oboljeli, situacija se donekle popravila. 

"Na listi imamo sve suvremene inzuline i iglice, a od našeg Zavoda za zdravstveno osiguranje svaki dijabetičar ima 50 trakica mjesečno za mjerenje šećera. Prije tri godine stigle su nam i inzulinske pumpe koje su dosad najbolji način liječenja dijabetesa. No, problem je što se na tome i zaustavilo", ističe Vanja Džambas. 

Roditelji se u ovoj borbi osjećaju sami jer se ne radi dovoljno na podizanju svijesti o svakodnevnim poteškoćama i stigmatizaciji s kojom se njihova djeca susreću u društvu. 

Svaki osmi u BiH 

"Mi iz Udruge svakako nismo zadovoljni situacijom i nećemo biti nikada sve dok su naša djeca na marginama društva. Nažalost, ni u ovom predizbornom vremenu nismo čuli da je neka politička opcija istaknula zdravo pučanstvo i zdravlje mladih kao prioritet", kaže nam predsjednica ove udruge u Srednjobosanskoj županiji. 

Prema podacima europske dijabetičke organizacije iz 2017. godine, u Bosni i Hercegovini oko 370.000 osoba oboljelo je od dijabetesa, što znači da se svaki osmi njezin stanovnik bori s ovom bolešću.