Divlja kadulja je zimzelena biljka, koja se koristi kao začin, a ima i ljekovita svojstva. Priznata je kao ljekovita biljka i uvrštena je u nekoliko svjetskih farmakopeja.

Divlja kadulja (lat. Salvia officinalis) je biljka nevjerojatno širokog spektra djelovanja te je upravo zbog svoje ljekovitosti i zaslužila svoje latinsko ime koje nam mnogo govori o njezinom ugledu i djelovanju. Salvia dolazi od latinske riječi salvus što znači spašen, zdrav.

U medicinske svrhe koristi se list divlje kadulje, koji u vrijeme cvjetanja sadrži najveću količinu kvalitetnih ljekovitih tvari. Osnovni ljekoviti sastojak lista kadulje jest eterično ulje.

Divlja kadulja je sastavni dio velikog broja lijekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kod upalnih i infekcijskih procesa, zbog antiseptičkog djelovanja i mogućnosti podržavanja obnove sluzokože.

Divlja kadulja ima svojstvo smanjivanja lučenja znojnih žlijezda te se sve do otkrića antibiotika, kao čaj, koristila protiv znojenja i tuberkuloze. Čaj i drugi lijekovi načinjeni od kadulje upotrebljavaju se i za jačanje organizma. Čaj od kadulje također pomaže kod raznih infekcijskih upala. Ova biljka ima antiseptička, karminativa, stimulativna i spazmolitička svojstva, piše Rtl.hr.Mogući su neželjeni efekti kod neprekidnog i dugotrajnog korištenja divlje kadulje. Simptomi su uznemirenost, povraćanje, vrtoglavica, drhtavica, epileptički napadi, prijevremene kontrakcije tijekom trudnoće.

Osobe s epilepsijom trebaju izbjegavati divlju kadulju.

U narodnoj medicini divlja kadulja se prije svega koristi kao sredstvo za dezinfekciju usta. Preporučuje se ispiranje usta kod zubobolje, čireva i upale grla. Pomaže kod preobilnog lučenja pljuvačke te se preporučuje pacijentima s Parkinsonovom bolešću. Koristi se i kod dojilja koje imaju problem preobilnog lučenja mlijeka.

Ostale upotrebe kadulje u narodnoj medicini su kod obilnog znojenja, nervoze, depresije, sterilnosti kod žena i menstrualnih problema.