Podsjećanja radi, prethodno je podnesena pismeni podnesak Upravnoj inspekciji pri federalnom Ministarstvu pravde. Upravna inspekcija je utvrdila nezakonitosti i naložila da se to ispravi što ni do dana današnjeg nije učinjeno. U nalazu inspekcije, između ostalog, utvrđeno je nezakonito premještanje uposlenika, a da nisu ispunjavali uvjete po Pravilniku o sistematizaciji poslova, a utvrđeno je i da rade sa osnovnom školom kao i druge nezakonitosti.

Nezakonita zapošljavanja

I Helsinški odbor za ljudska prava utvrdio je kao osnovane pritužbe pojedinih zaposlenika iz Parlamenta, nezakonita zapošljavanja, kao i nezakonito rukovođenje oba tajnika Zajednička službom kojom treba rukovoditi načelnik. Ombudsmani za zaštitu ljudskih prava u BiH, na pritužbu o diskriminaciji su se uključili i također utvrdili kršenje ljudskih prava podnositelja pritužbe. Odbor za žalbe državne službe već tri puta je utvrdio nezakonito ocjenjivanje namještenika od strane tajnika, a Izmir Hadžiavdić uporno daje istu ocjenu mada je ona nezakonita, te on ne postupa po nalogu drugostupanjskog organa kako je i trebalo. Zbog diskriminacije u rasporedu na radno mjesto, nezakonite ocjene rada, neomogućavanja dobivanja jednokratne pomoći za dugotrajnu bolest koju su drugi ostvarivali, neonemogućavanja korištenja godišnjeg odmora po zahtjevu namještenika, podnesena je tužba Općinskom sudu u Sarajevu za diskriminaciju.

Uskoro nove prijave

Poslije tri odgođene rasprave na Općinskom sudu u Sarajevu koje je odgodio tuženi Izmir Hadžiavdić, sumnjivog izuzeća sutkinje Sanele Rondic koja je postupak vodila u ispravnom pravcu, najvjerojatnije pod pritiskom i stranačkim vezama SDA koje je imenovani poduzeo, nova sutkinja Sanela Gorusanovic-Butigan zakazala je raspravu sa saslušanjem svjedoka. Osoba koja je tužila tajnika Izmira za diskriminaciju je Josip Schreilehner. No, nije samo Josip diskriminirana osoba u ovoj federalnoj instituciji. Ovakvih slučajeva je sve više, a pravosuđe i ostale institucije presporo reagiraju u rješavanju ovakvih problema. Institucije i dalje krše zakone koje su same donijele. (vecernji.ba)