Direktorica financija u tvrtki Huawei, Meng Wanzhou, puštena je na slobodu uz jamčevinu, javlja BBC.

Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske tehnološke tvrtke i kći osnivača tvrtke Rena Zhengfeia, a uhićena je 1. prosinca u Kanadi.

Kći osnivača tvrtke mogla bi biti izručena SAD-u pot optužbama za prevaru, povezanim s navodnim kršenjem sankcija uvedenih Iranu.

Od ponedjeljka su svakog dana održavana saslušanja u ovom predmetu, a sud je danas donio svoju odluku. Iako joj je odobrena jamčevina, na slobodi će biti pod 24-satnim nadzorom, a osim toga nosit će i elektroničku narukvicu koja će pratiti njezino kretanje.

Jamčevina od 7,4 milijuna dolara

Sudac u Vancouveru je jamčevinu odredio na 7,4 milijuna dolara. Konkretno, radi se o iznosu od 10 milijuna kanadskih dolara, od kojih 7 milijuna mora biti uplaćeno u gotovini.

Podsjetimo, uhićenje Meng Wanzhou je razbjesnilo Kinu koja je SAD-u zaprijetila još većim trgovinskim ratom.

Njezini odvjetnici su na sudu dokazivali da Wanzhou neće pobjeći iz Kanade ako joj bude odobrena jamčevina. Meng je optužena da je koristila podružnicu Huaweija, Skycom za izbjegavanje sankcija nametnutih Iranu između 2009. i 2014. godine.

Američki tužitelji su rekli da je ona javnosti lažno predstavljala Skycom kao odvojenu tvrtku te kako je zavarala banke kada se radi o stvarnom odnosu između Huaweija i Skycoma.

Ona je pak porekla optužbe i rekla kako će ih osporiti.