Četverogodišnje dijete iz Colorada umrlo je ovog tjedna od gripe nakon što je njegova majka slušala savjete iz jedne Facebook grupe, u kojoj su joj savjetovali da ne liječi dijete "tamifluom", javlja "NBC News".

Naime, Facebook grupe koje šire propagandu protiv cijepljenja postale su izvor lažnih informacija za mnoge ljude koji traže savjete o liječenju, uključujući i za gripu koja se trenutno širi SAD. Jedna od takvih grupa je i "Spriječite obavezno cijepljenj" (Stop Mandatory Vaccination), koja ima više od 139.000 članova.

Majka preminulog djeteta u toj je grupi tražila savjete kako liječiti gripu. Njeno dijete je imalo temperaturu i napade, no još mu nije bila dijagnosticirana gripa. Majka je tada napisala i da je drugo dvoje od njenih četvero djece u tom trenutku imalo gripu te da im je doktor prepisao "tamiflu", no ona ga nije željela dati djeci.

Inače, "tamiflu" je lijek koji se najčešće prepisuje za liječenje gripe koji ublažava simptome i ubrzava oporavak. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i sprječavanje bolesti, ove godine gripa u većoj mjeri od prosjeka pogađa djecu, a do sada je zabilježeno čak 68 slučajeva smrti djece.

Naime, majka je u grupi pisala da je dijete liječila “prirodnim putem”, odnosno uljem peperminta, vitaminom C i lavandom. Kako to nije pomoglo, pitala je u grupi što još može davati djeci. Odgovorili su joj da djecu doji i daje im borovnice i timijan. Majka je odgovorila: “Sjajno, probat ću s tim.”

Objava je u međuvremenu izbrisana iz grupe "Spriječite obavezno cijepljenje", no iz starijih objava vidljivo je da ova majka nije cijepila djecu protiv gripe.

Iz odjela za javno zdravstvo i okoliš u Coloradu potvrdili su da je dijete umrlo od gripe, no nisu imali informacije o tome je li cijepljeno protiv te bolesti.

Iz Facebooka su o slučaju rekli da je riječ o tragediji i da su njihove misli s obitelji.