Devetočlana obitelj Kilindžarslan (ranije Mujić) porijeklom iz Crne Gore stradala je u katastrofalnom potresu u Turskoj, rekao je potpredsjednik Vijeća za suradnju s dijasporom Bedri Gul.

Gul, iseljenik iz Crne Gore s ranijim imenom Šefko Muković, rekao je da su stradale tri generacije – od djeda do unuka.

On je istaknuo kako su odmah nakon potresa kontaktirali ljude porijeklom iz Crne Gore u Adani, koja je među pogođenim gradovima, a u kojoj živi Značajna zajednica porijeklom iz Kolašina.

“Oni su se u Adanu doselili nakon progona muslimana iz Vraneške doline, odnosno s područja Šahovića, krajem 1924. godine. Kontaktirali smo Zuleihu Hasanbegović Ozbek, predsjednicu Udruženja ‘Adana Balkan Bosnaklari Dernegi’, koje okuplja naše ljude u tom gradu. Prve informacije su bile da je u gradu stanje užasno, ali da su naši ljudi dobro, da nema poginulih, ali da ima povrijeđenih”, kazao je Gul.

Pokazalo se, nažalost, da nije tako.

Bedri Gul s obitelji živi u Istanbulu. Taj grad nije pogođen potresom, ali, kako je rekao, nema obitelji u Istanbulu koja nema nekog svog u tom kraju”.

“Nema čovjeka koji ne želi da pomogne. Istanbul je pust, jedni su pošli da pomognu u potrazi za preživjelima dobrovoljno, drugi su pošli jer su im tamo obitelji… Oni koji su ostali tumaraju… Bol je ogromna, Istanbul nije isti, cijela zemlja krvari. Svašta smo iskusili, svemu svjedočili, u blizini nam je i rat i glad i ljudska patnja, ali za ovo što je pogodilo Tursku riječi ne postoje”, kaže Gul.