Koncept detoksikacije je trenutna ljekovita formula koju su prihvatili pojedinci koji se bave fitnesom, prenosi NDTV. Rastuća urbanizirana i vrlo toksična atmosfera u kojoj ljudi žive odražava se na zdravlje.

Vaše tijelo ima više prirodnih prolaza koji omogućuju detoksikaciju kroz znoj, urin, izlučevine i jetru. Međutim, stalna prisutnost teških metala i drugih štetnih komponenti u atmosferi podigla je uobičajenu potrošnju toksina u ljudskim tijelima na višu razinu.

Detoksikacija je postupak koji pomaže bitnim tjelesnim organima da se očiste na prirodan način. Ali kao što je već rečeno, samo oslanjanje na vaše tijelo da pročisti svoje vitalne organe možda neće biti dovoljno zbog dugotrajne izloženosti štetnim elementima u okolišu.

Evo nekoliko domaćih detoksikacijskih i zdravih čajeva koje možete isprobati:

1. Čaj od đumbira i kurkume

Kurkuma se u medicinske svrhe koristi od davnina. Bogata je antioksidansima i važnim nutrijentima. Đumbir je, s druge strane, dosta tražena namirnica odlična u borbi protiv nadutosti. Prije spavanja popijte čaj od ova dva čarobna sastojka koji će vam pomoći u čišćenju organizma.

2. Čaj od paprene metvice

Paprena metvica ima nekoliko zdravstvenih prednosti. Vitamin C u paprenoj metvici pomaže cjelokupnom imunološkom sustavu vašeg tijela koji prirodno pomaže virusima i bakterijama da se drže podalje. Osim toga, pomaže u pročišćavanju prolaza zraka koji može biti blokiran  sa sluzi. Mangan prisutan u paprenoj metvici bori se protiv slobodnih radikala u vašem tijelu i pomaže u njihovoj neutralizaciji.

3. Zeleni čaj

Ovo je posebno važno  za one koji ne žele dodati nijedan drugi sastojak u svoj detox čaj. Potpuno prirodno ispiranje za vaš sustav, zeleni čaj je također bogat antioksidansima koji će pomoći vašem tijelu da poveća stvaranje detoksikacijskih svojstava. Također jača imunitet dok štiti vašu jetru od štetnih utjecaja otrovnih tvari.

4. Tulsi čaj

Svježi smrvljeni ekstrakt lišća Tulsija ili osušeni list će biti sasvim dovoljan. Listovi tulsija poznati su po tome što ubrzavaju metabolizam. Tulsi lišće ili Tulsi čaj djeluje kao odličan prirodni detox. Moćna biljka pročišćava i čisti vaše tijelo od svih vrsta toksina. Detoksikacija s tulsi čajem također se povezuje s gubitkom težine.

5. Čaj od limuna

Bogat je vitaminom C. U kombinaciji s kurkumom, običnom vodom i malo crnog papra, jedan je od napitaka koji djeluju okrepljujuće. Limun je poznat po svojstvima detoksikacije, osim što je koristan za cjelokupni imunološki sustav. To je jedan od najboljih čajeva za početak dana čak i na dnevnoj bazi.

6. Obični čaj od đumbira

To je popularan čaj koji se obično pije protiv gripe ili upale grla. Također je piće za detoksikaciju jer đumbir sadrži nekoliko svojstava koja pomažu u čišćenju vašeg tijela. Čaju od đumbira također morate dodati kardamom kako bi se poboljšao okus i kako bi ga lakše konzumirali.