Denis Lasić, donedavni federalni ministar prometa, imenovan je za vršitelja dužnosti direktora direktora Autocesta Federacije BiH, potvrđeno je iz Vlade Federacije.

Time će dužnosti biti razriješen dosadašnji direktor Elmedin Voloder, kojeg su stranke Trojke optuživale da se uplitao u trgovinu zastupnicima i delegatima u Parlamentu FBiH.

Voloder je faktički prvi direktor javnog poduzeća, a kojeg je imenovala SDA-ova Vlada na čelu sa Fadilom Novalićem, a koji će biti smijenjen.

Lasić je bio ministar prometa i komunikacije upravo u Vladi FBiH koju je vodio Novalić.

Lasić je rođen 1974. godine u Mostaru. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a magistrirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Lasić je u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) od osnivanja stranke 1990. godine, a u periodu od 2005. do 2011. godine je bio predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar. Više od deset godina je radio kao profesor Matematike u Srednjoj ekonomskoj školi u Mostaru te kao asistent na Sveučilištu u Mostaru.

Političku karijeru počinje 2011. godine kada je postavljen na poziciju predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Funkciju federalnog ministra prometa i komunikacija preuzima 2015. godine.

Lasić je bio i član Nadzornog odbora Bor banke, a danas je predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog športskog kluba „Zrinjski“ zbog čega je Transparency International podnio prijavu navodeći da je kao ministar u vladi bio u sukobu interesa obnašajući i ovu dužnost.