Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) će u okviru aktivnosti na obilježavanju 70. godišnjice postojanja danas pustiti u rad „Videonadzor specifičnih mikrolokacija cesta u BiH".

-Implementacijom projekta videonadzora u informativni sustav BIHAMK-a ostvaren je izuzetan kvalitativni pomak u informiranju javnosti o stanju na cestama. Projektom je predviđeno da Informativni centar BIHAMK-a u  posebnu pažnju posveti i praćenju prometa na najfrekventnijim putnim pravcima, autocesti, planinskim prijevojima, urbanim sredinama kao i graničnim prijelazima, te izvještavanju javnosti o mogućnosti pristupa informacijama – navode iz BIHAMK-a, prenosi Prvi.tv.

U sustav videonadzora uključeno je 17 kamera i to na sljedećim lokacijama: raskrižja Briješće, Stupska petlja, Skenderija i Siporex, planinski prijevoji Makljen i Karaula, granični prijelazi Izačić, Bosanska Gradiška (2 kamere), Bijača, Kamensko, Crveni Grm, Prisika, Doljani, Orašje, Šepak i Bosanski Brod. Dodatnih šest kamera (planinski prijevoj Ivan, granični prijelaz Bosanski Brod i Ivanica, naplatno mjesto na autocesti A-1 Jošanica, raskrsnica Otoka i Orahov brijeg) koje su također postavljane, bit će uključene u sustav nakon neophodne tehničke pripreme u narednih desetak dana.

Uključenjem web kamera u informativni sustav BIHAMK-a dobiven je novi, moderno koncipiran sustav informiranja i mogućnost da vozači u svakom momentu dobiju aktualne i korisne informacije o frekvenciji prometa na graničnim prijelazima i eventualnim zastojima na odabranim lokacijama, te mogućnost da boljim planiranjem putovanja i izbjegnu dugotrajnija čekanja i eventualne zastoje. Ovaj sustav dostupan je zainteresiranim korisnicima  putem web stranice BIHAMK-a.

Broj kamera uključenih u ovaj informativni sustav će se konstantno povećavati, a u narednoj fazi dogradnje predviđeno je postavljanje dodatnih deset kamera.