U Potočarima će danas biti održana središnja komemoracija žrtvama genocida počinjenog prije 24 godine u Srebrenici, kad je 1995. ubijeno više od 8000 Bošnjaka.

Na groblju u sastavu memorijalnog kompleksa u Potočarima bit će pokopani posmrtni ostaci 33 žrtve čija su tijela nakon rata pronađena u nekima od masovnih grobnica. Dva međunarodna suda, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde odlučili su da je masakr u Srebrenici bio čin genocida.

Iz okolice Tuzle tisuće ljudi krenulo je u ponedjeljak prema Srebrenici na pohod nazvan "Marš mira". Sudionici marša trebali su prijeći put dug oko stotinu kilometara trasom kojom su se Bošnjaci, nakon pada zone pod zaštitom UN-a, iz Srebrenice pokušali probiti iz obruča srpskih snaga do teritorija koji je bio pod nadzorom Armije BiH. Na tom su putu bilo izloženi neprestanim napadima, a brojni su izgubili život i u minskim poljima.

U subotu je iz Vukovara u Potočare krenulo pet maratonaca. Jedan od sudionika ultramaratona i ove je godine bio Elvir Rakipović, kojemu je ovo osmi takav pohod od Vukovara do Srebrenice.

- Teže mi je ovdje dati izjavu nego istrčati ovaj ultramaraton, jer znamo što se dogodilo u Srebrenici, a isto tako i u Vukovaru, izjavio je Rakipović novinarima po dolasku u Potočare. Kazao je kako ultramaratonci sa sobom nose poruku mira, tolerancije i ljubavi i dobrosusjedskih odnosa. (H)