U srijedu se očekuje sastanak predstavnika Aluminija s investitorima koji su spremni na veliku financijsku injekciju u mostarsku kompaniju pod uvjetom da se pronađe dugoročno rješenje za cijenu i opskrbu električnom energijom.

Kako je objavio Dnevni list, riječ je o konzorciju koji predvodi švicarski gigant Glencore, a u kojem su još hrvatski PPD, širokobriješki FEAL i mostarski SiK. Navodno je taj konzorcij spreman uložiti 500 milijuna eura u mostarsku kompaniju.

“Ukoliko sastanak ponudi neke konkretnije planove za izlaz iz krize Aluminij bi mogao zaploviti u nešto mirnije vode koje bi ga odvele u privatizaciju umjesto u stečaj”, pišu mostarske novine.

Ono što je jasno jeste da će dogovor oko električne energije, odnosno dugoročni ugovor kojem bi jamac bila Vlada FBiH, biti ključan za budućnost Aluminija, jer čak ni veliki investitori poput Glencorea neće ulaziti u “igru” bez riješenog problema struje.

Elektroprivreda HZHB od mostarske kompanije potražuje oko 280 milijuna maraka, a nedavno je objavljeno kako je nekadašnje mostarskom gigantu potrebno oko pola milijarde maraka da se s koljena uspravi na noge.

Inače, vodstvo Aluminija održalo je sastanak s predstavnicima dvije elektroprivrede, HZHB i BiH, kako bi pokušali pronaći model suradnje koji bi omogućio preživljavanje mostarskoj kompaniji s dugom većim od 400 milijuna maraka.

Istodobno, podaci Financijsko-informatičke agencije FBiH pokazali su kako je u Federaciji BiH najveći gubitnik upravo mostarski Aluminij.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH poručila je kako Aluminiju, koji je osigurao struju za 10-tak dana, ako ne pronađe partnera prijeti stečaj, koji je, prema riječima federalnog premijera Fadila Novalića, jedini lijek za ovo poduzeće.