Kako je HDZ 1990 'završio' kao dio Vlade Federacije Bosne i Hercegovine? Što sa ove pozicije predviđaju po pitanju izmjena izbornog zakonodavstva BiH? Postoji li već finaliziran dogovor? To su predsjednika stranke Iliju Cvitanovića, koji samouvjereno za N1 poručuje kako će njegova partija na narednim izborima vjerojatno pobijediti HDZ BiH Dragana Čovića.

Novi ministri u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu su preuzeli dužnost. Među njima i Nediljko Rimac, član HDZ-a 1990, a koji će predvoditi Ministarstvo zdravstva FBiH. No, kako je došlo do finaliziranja dogovora o učešću ove stranke u novoj federalnoj vladi, formiranoj nakon burnog perioda i intervencije visokog predstavnika?

"Svi su nas kontaktirali…"

"Nismo upali sa rezervne klupe. Naš ministar je predsjednik je ljudska i politička vertikala u našoj stranci, njen osnivač, premijer Kantona 10, aktivni kirurg u Livnu… Rekao sam da će trenutak kada ćemo biti čimbenik u Federaciji BiH doći i on je došao. Svi su nas kontaktirali, Čović, Nikšić, Konaković. Kontaktirali su nas i sa jedne i sa druge strane", izjavio je Cvitanović, dodajući da pri tome misli i na one koji nisu dio aktualne vlasti.

Tvrdi kako se dogodila i ponuda da HDZ 1990 delegira šest ministara i da se krene u pravljenje nove vlasti u FBiH. Bilo kakvu priču o tome su, kaže, odbili.

Potom je uslijedio poziv Dragana Čovića, kojem su se odazvali. Tvrdi – zadatak im nije bio da popune rupu koja je nastala odustajanjem NES-a i Stranke za BiH.

Izmjene Izbornog zakona BiH i baza razgovora iz Neuma

Osim na tek finalizirani proces formiranja federalne vlade, Cvitanović gostujući u programu N1 se osvrnuo i na naredni izborni ciklus.

"Mi ćemo na narednim izborima vjerojatno pobijediti HDZ BiH. Takav je trend kod hrvatskog naroda. Ako se promijeni izborni zakon i ne budemo ugroženi izborom Komšića, siguran sam da će HDZ 1990 i naši partneri biti, barem na razini HDZ-a BiH", priželjkuje Cvijanović.

Njihove kritike na račun HDZ-a BiH, dodao je, bit će nastavljene unatoč činjenici da su u zajedničkoj vladi.

U interesu hrvatskog naroda, osim izmjena izbornog zakonodavstva, u cilju je i razbijanje monopola HDZ-a BiH u predstavljanju hrvatskog naroda, dodao je potom sugovornik N1.

"Izborni zakon nije dogovoren"

"Ne, koliko znam, Izborni zakon BiH nije dogovoren, ali je načelno postignut dogovor da se u određenom periodu krene u njegovu promjenu, kao i u djelomičnu promjenu Ustava BiH. Teško će biti da se zgodno dođe do kompromisa. Ali, mislim da na bazi razgovora u Neumu, da tu postoji kompromis da se napokon završi priča", odgovorio je.

Nedavno je, podsjetimo, a prilikom posjete sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ 1990) izjavila po ovom pitanju kako je "prioritet vlasti u BiH da se najkasnije u narednih šest mjeseci izvrše ograničene izmjene Ustava BiH i cjelokupna izmjena izbornog zakonodavstva".