Ilija Cvitanović, lider stranke HDZ 1990, za N1 je kazao da od sastanka SDA i HDZ-a u Sarajevu ne očekuje konačna rješenja za teška politička pitanja, ali da smatra da će biti napravljen korak naprijed i da će se krenuti u rješavanje problema koji se određeni period stavljaju pod tepih.

Prema njegovom mišljenju svi su umorni od neodgovornosti prema biračima i građanima.

"Akteri moraju učiniti poseban napor koji će omogućiti da ovu državu pokušamo učiniti normalnom i funkcionalnom", poručio je.

Cvitanović tvrdi da stranke koje čine Hrvatski narodni sabor (HNS) imaju jako malu odgovornost u neformiranju vlasti na nivou BiH, odnosno Vijeća ministara.

"Ne vidim prostor gdje bi veliku odgovornost nosile članice HNS-a za neformiranje vlasti i Vijeća ministara", rekao je.

Hoće li HDZ, odnosno stranke HNS-a tražiti da se donesu izmjene Izbornog zakona prije formiranja vlasti?

"Kada govorimo o izbornom zakonu, efektima prošlih izbora, a govorimo o mjestu člana Predsjedništva i pokušaju nasrtanja na Dom naroda, želimo ga po svaku cijenu prije formiranja vlasti, i zbog dogovora, da se promijeni Izborni zakon. Ako postoji volja - nema razloga da to ne bude u roku od 30 dana. Imamo jasan stav i vjerujem da ćemo ga ispoštovati do kraja", poručio je Cvitanović.

Ocijenio je kako vlada drugačije ozračje nakon Kongresa SDA i svih sastanaka i brojnih osuda javnosti.

"Svjesni smo u kakvoj situaciji se nalazi zemlja. Hrvatski narod je u poziciji u kakvoj je, svjesni smo da kada se izmijeni Izborni zakon - imat ćemo podlogu da gradimo državu za dobrobit svih građana", rekao je.

Što se tiče pozicije hrvatskog naroda - Cvitanoviuć je kazao kako za njihovu gospodarsku poziciju, iseljavanje i slično - najveću odgovornost snose oni koji konzumiraju vlast, odnosno HDZ BiH, koji je predstavljao Hrvate sve vrijeme.

"A o političkom i konstitutivnom narodu, nitko nema pravo prihvatiti ono ispod minimuma, zaštititi konstitutivnost, legitimno predstavljanje i to mora biti dugotrajan i strateški cilj", rekao je Ilija Cvitanović.

On je poručio kako u Deklaraciji HNS-a stoji da sve presude Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava treba implementirati, ali...

"Moramo biti svjesni trenutka u kojem se nalazimo. Nismo protiv ustavnih promjena, ali nemamo kapacitet da dođemo do dvotrećinske većine u parlamentu", kazao je, dodavši kako je lakše implementirati presude Ustavnog suda - nego presude Europskog suda za ljuska prava - koje nalažu ustavne promjene u BiH.

Cvitanović je u razgovoru komentirao i Programsku deklaraciju SDA, za koju je kazao da je radikalna - te da su je osudili svi predstavnici hrvatskog naroda.

"BiH kao građanska država nije moguća. Imamo tri konstitutivna naroda i ostale građane, kako god to neko smatrao. Oko te činjenice se mora praviti sporazum. Deklaracija je usložnjavanje odnosa i nepotreban dokument", poručio je.

Cvitanović je kazao i to kako ga odnosi u Federaciji Bosne i Hercegovine posebno bole.

"Ona je bila zdravi dio BiH, pružena ruka Hrvatima prema Bošnjacima i Bošnjacima prema Hrvatima da riješimo ključna pitanja. Zajedno smo izglasovali samostalnost BiH na referendumu i pozivam bošnjačke aktere da prihvate hrvatski narod i da iz FBiH krenemo graditi jaku i stabilnu državu", poručio je Cvitanović.