Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji pod nazivom "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Daytonskog sporazuma" govorio je o budućnosti BiH te je kazao kako su Hrvati u BiH nacionalna manjina.

Na tu tvrdnju za portal scena.ba reagirao je predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović kazavši kako je "BiH jedino moguća kao država tri ravnopravna, konstitutivna naroda, to je suština Daytonskog sporazuma".

"Nasilnim, jednostranim akcijama međunarodnog faktora u BiH pozicija hrvatskog naroda jeste devastirana i dekonstituirana, to je činjenica i Dodik je načelno upravu. Međutim, Hrvati nisu nacionalna manjina u BiH, niti će biti. Ustavna pozicija hrvatskog naroda je ključ opstanka BiH i to svi akteri u složenom procesu izgradnje države i društva moraju znati", istaknuo je Cvitanović.

Dodaje kako bošnjački politički faktor mora razumjeti da ravnopravnost naroda u BiH što prvenstveno uključuje političku ravnopravnost jeste preduvjet opstanka BiH jer drugačija BiH nije moguća.

"Neriješeno nacionalno pitanje hrvatskog naroda u BiH Dodik vješto koristi govoreći o sudbini RS-a i ustavnoj poziciji srpskog naroda u BiH. Prenoseći stavove i uvjerenje da ono što u budućnosti Srbe u BiH očekuje jeste ono što se dogodilo Hrvatima pa s tim u vezi govori o Hrvatima kao nacionalnoj manjini i BiH kao neuspješnoj državi te samostalnosti RS-a. U tom smislu idu i njegova pozivanja na izvorni Dayton, međutim njegova politička nastojanja nisu do kraja iskrena jer vlasti u RS-u ne čine ništa na ravnopravnosti naroda, na povratku ili obnovi imovine nesrpskog stanovništva", naglašava Cvitanović, te dodaje kako "u tom smislu moramo biti spremni sa svoje strane činiti ono što je moguće, a ne kritizirati druge za ono što ni sami nismo spremni raditi".

"Dodik bi morao znati kako ustavna pozicija hrvatskog naroda i hipotetička promjena u status nacionalne manjine otvara i pitanje pozicije RS-a pa i BiH. Hrvati nikada neće biti nacionalna manjina u vlastitoj državi BiH, takva BiH i RS u njoj ne mogu opstati", stoji u izjavi Ilije Cvitanovića.