Konačni prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je nedavno usvojio Hrvatski narodni sabor, usuglašen je s predstavnicima EU i SAD, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Cvitanović je rekao da su od njih dobili signal da su sve formalne i pravne stvari zadovoljene i da je sada na političkim subjektima u BiH da se dogovore o modalitetima provođenja ovih prijedloga.

Crvena linija ispod koje Hrvati u BiH neće ići jeste poštovanje konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja u zajedničkim institucijama, istaknuo je Cvitanović za “Glas Srpske”.

Cvitanović je naveo da će dati priliku političkim pregovorima da bi se došlo do konačnog dogovora.

Hrvatska strana jedina u kontinuitetu nudi neka rješenja i različite prijedloge da bi se konačno riješio ovaj problem. Nadam se da će do toga i doći u međustranačkim pregovorima planiranim za kraj siječnja. Ako do toga ne dođe, HNS će 19. veljače donijeti zaključke koji će biti odgovor na stanje koje nas čeka u pripremi narednih općih izbora u BiH, pojasnio je on.

Za izjave pojedinih bošnjačkih političara da im odgovara status quo do izbora, Cvitanović je rekao da bi oni ponovno Hrvate doveli u neravnopravnu poziciju, ocijenivši da takvi stavovi vode zemlju u još veću političku i institucionalnu nestabilnost, prenosi Srna.

Cvitanović je naveo da oni koji licemjerno zagovaraju nekakav građanski koncept uređenja BiH imaju sasvim druge ciljeve, odnosno da bi to u stvari bila jedna građanska unitarna država u kojoj bi dominantan bio samo jedan narod.