Predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva HNS-a BiH Ilija Cvitanović za Dnevnik.ba je komentirao proces uspostave vlasti. Kaže kako je izmjena Izbornoga zakona u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić prioritet.

Iako će HDZ 1990 biti dijelom Vlade FBiH, ova stranka insistira da se prije njene uspostave reformira Izborni zakon BiH. Predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva HNS-a BiH Ilija Cvitanović za Dnevnik.ba je izjavio kako će se vijeće ministara BiH, unatoč postojećim problemima, relativno brzo uspostaviti. Potom treba provesti presude ustavnoga suda BiH koje opterećuju Izborni zakon BiH da bi se tek onda uspostavila i Vlada FBiH.

„Mi u HDZ 1990 smo spremni čekati na uspostavu Vlade FBiH sve dok se ne izmijeni Izborni zakon“, izjavio je Cvitanović.

Svjestan je, veli, kako je temeljni cilj dijela političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu potpuno marginalizirati politički utjecaj hrvatskoga naroda u BiH.

„U tom je upravo sva bit problematike vezane za Izborni zakon. Ipak, tehnički je moguće nakon uspostave Vijeća ministara brzo izmijeniti i Izborni zakon te onda uspostaviti novu Vladu FBiH. Mi moramo ovu državu dovesti do razine poštivanja presuda Ustavnoga suda, poštivanja temeljnih prava svakog konstitutivnog naroda u BiH. To u prvom redu znači osigurati svakom narodu da nesmetano bira svoje političke predstavnike“, istaknuo je Cvitanović.

Naglasio je kako nitko ništa ne uvjetuje, nego da se traži dosljednost u poštivanju institucija države BiH.

„Vijeće ministara ćemo vjerojatno dobiti relativno brzo, unatoč svim podmetanjima da se taj proces što duže razvuče. Izmjene Izbornoga zakona su pak ono što mora prethoditi uspostavi nove vlasti na razini entiteta Federacije BiH. S hrvatske strane neće biti odstupanja od tog stajališta“, rekao je predsjednik HDZ-a 1990.

Uvjeren je kako i unutar bošnjačkog političkog bića postoje snage koje ne žele da nakon svakog izbornog ciklusa prolazimo kroz turbulentna razdoblja samo zato što netko želi jednom narodu nametati političku volju.

„Vjerujem da postoje ljudi koji su odgovorni i koji ovoj zemlji žele dobro. Izmjene Izbornoga zakona najviše će donijeti Bosni i Hercegovini. Pogotovo će doprinijeti razvoju političkog pluralizma unutar hrvatskoga naroda. To moraju shvatiti sve političke opcije u zemlji“, izjavio je.

Također, Cvitanović je poručio kako je hrvatska politika spremna prihvatiti bilo čije i svako rješenje koje provodi presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, odnosno koje će zajamčiti da svaki narod nesmetano može izabrati svoje legitimne političke predstavnike.

Podsjećamo, nakon Općih izbora koji su održani u listopadu prošle godine do sada su formirane vlasti na razini Republike Srpske i većini županija. Ovih dana se očekuje formiranje vlada Hercegovačko-neretvanske i Hercegbosanske županije te na tim razinama ne bi trebalo biti značajnijih problema.

Međutim, Vijeće ministara i Vlada FBiH i dalje su na čekanju. Za Vijeće ministara čeka se da se utvrdi tko će zajedno s SDA činiti „bošnjački blok“. U međuvremenu u javnost se pušta priča kako SDA uvjetuje izbor mandatara za sastav Vijeća ministara (SNSD-ov Zoran Tegeltija) pristankom srpske politike na daljnje približavanje NATO-u. Ipak, očekivati je da bi SDA mogla „prijeći“ preko tog uvjeta.

S Vladom FBiH stvari će biti dosta kompliciranije jer hrvatska strana traži da se prije njena formiranja usvoje izmjene Izbornoga zakona. To je pak potpuno neprihvatljivo bošnjačkoj politici, koja se ne želi odreći luksuza da Hrvatima i Srbima u FBiH nameće političke predstavnike.

Dnevnik.ba