Gost ovotjednog izdanja dnevnika D, Federalne televizije, bio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Na početku kaže da kandidatski status donosi jednu dozu optimizma u našem društvu koje se dugo vremena valja u političkom blatu.

"Donosi jednu dozu vjere da nismo sami, da nismo ostavljeni i da unatoč našem neradu i nedogovaranju EU BiH smatra vrlo bitnom zbog niza stvari. Moramo biti iskreni da je na ovu odluku značajno utjecala geopolitička situacija u okruženju, ruski utjecaj u BiH i EU je željela zagrliti BiH. Iskreno mislim da je na ovu odluku utjecalo i nekoliko članica zemalja EU koje su iskreno forsirale da se BiH da taj kandidatski status jer je BiH vrlo kompleksna, složena država. Nadam se da će to biti poticaj novoj vlasti i da ćemo uz taj vjetar u leđa uspjeti krenuti ka euroatlanskim integracijama. Ne mislim da su teški izazovi pred nama".

Napokon potpisan dokument

"Iako je gospodin Dodik rekao da nikad ništa neće potpisati, a što se odnosi na državnu razinu, ipak je neki dokument potpisan. Kvalitetno ćemo ga analizirati, ali dobar je korak da su potpisali nešto. Siguran sam da nisu potpisali, a da se nisu bar dijelom konsultirali sa međunarodnom zajednicom i sa američkom administracijom u BiH i taj dokument ne bi trebao biti protiv BiH. Ako su iskreno potpisali i ako iskreno žele to što su potpisali, nikakav problem nije uraditi ovo što EU od nas traži".

Cvitanović smatra da će koalicija na samom početku na osnovu entuzijazma uraditi nešto.

"Ali bojim se da to neće dugo trajati. Doći će one teške teme gdje će podijeliti. Kamen spoticanja može biti puno toga. Ostavljam nadu i prostor ovoj koaliciji da pokaže da može, želi i hoće ispunjavati ove uvjete koji su pred nama i da hoće raditi u interesu svih građana BiH. Nadam se da ćemo provesti u ovom periodu sve presude Europskog suda za ljudska prava i presudu ustavnog suda BiH, da ćemo imati legitimnog člana Predsjedništva, da ćemo završiti te tegobe koji nas u Federaciji more. Najbitniji kompromis za BiH je kompromis Hrvata i Bošnjaka. Federacija mora biti lokomotiva europskog puta BiH".

Zakonom ograničiti mandat

"Okupili su se, kad se zbroje njihovi glasovi i glasovi SDA, teško je tu tražiti legitimitet. Legitimitet se traži u Domu naroda. Ali ne treba nitko biti nervozan što neće biti dio vlasti. Nekada dođe dobro iz oporbe poticati da jače rade, kritizirati u nekom pozitivnom smislu da se dođe do nekih pomaka za sve nas u BiH. Čak smatram da bi se zakonom trebalo ograničiti na dva mandata jer svako se uzoholi kada je toliko dugo na vlasti. Možemo se natjecati oko unutarnjih odnosa, ali nitko ne bi smio biti smetnja ovome što smo danas dobili na poklon".

Naglašava da je u BiH sve realno očekivati.

"Ako govorimo o razini FBiH, ja očekujem i vjerujem da će SDA na razini izbora predsjednika i dva potpredsjednika učiniti sve da izabere svog čovjeka koji će provoditi politiku SDA. I na tom tragu ja osobno ne očekujem da će podržati izbor Vlade Federacije u kojoj neće participirati".

Nisu sudjelovali u pregovorima

"Puno više HNS-a je bilo prije izbora, nego što ga ima nakon izbora. Ali isto tako da smo bili kao narod u mogućnosti prije izbora da imamo izmijenjen Izborni zakon, imali bismo i kandidata za Predsjedništvo. Imali bismo jednu potpuno drugu utakmicu jer mi nažalost nemamo taj luksuz kakav imaju Bošnjaci u Federaciji, da se u punom kapacitetu međusobno natječemo, a da nemamo strah da će nam neko drugi izabrati ili člana Predsjedništva ili Dom naroda. I ove odluke visokog predstavnika nam u narednim izborima daje puno više izbora".

Ističe da HNS mora počivati na povjerenju.

"Svaka organizacija u kojoj je više čimbenika temelji se samo na povjerenju i na odgovornosti prema poslu koji radite. Ja sam najveći zagovornik HNS-a u BiH proteklih 6-7 godina. Nisam žalio ni stranku ni bilo koga da čuvam HNS. Ako se ikad izgubi povjerenje, HNS onda gubi svoj smisao. Naši procesi do dovođenja hrvatskog naroda u BiH do pune ravnopravnosti nisu još potpuni. Ja ću učini sve da to povjerenje ostane na razini, da ne izgubimo HNS".

Kaže da ne moraju biti vlast nigdje, ali da su dali ogroman doprinos zajedničkom poslu.

"Ja očekujem da ćemo razgovarati o vlasti. Nisam još razgovarao sa Čovićem. Očekujem da će se otvoriti razgovori. Postoje županije gdje se ne može napraviti vlast bez nas".