Članica i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović tijekom gostovanja za televiziju K3 izjavila je da zakoni o neobjavljivanju u Službenom glasniku onoga što nametne "nelegitimni" Christian Schmidt i neprovođenja neustavnih odluka Ustavnog suda BiH nije hir ni politička igra već obrana onoga što je, kako kaže, brutalno napadnuto – RS i Daytonskog sporazuma.

Ona je optužila "političko Sarajevo" da priziva strani intervencionizam te narušava stabilnost BiH.

"Nametanjima i sankcijama žele umanjiti poziciju RS, što im neće poći za rukom. Svi sa predumišljajem urušavaju stabilnost BiH. Sa predumišljajem čuvaju strani intervencionizam", kazala je Cvijanović.

Ona ističe kako je RS spremna se braniti i politički i ekonomski te da OHR i dio međunarodne zajednice govori o pravu i demokraciji, a svojim postupcima to narušava".

"To nema veze ni sa slovom Ustava i zakona, međunarodnim sporazumima, ljudskim pravima, kao ni sa bilo kojim univerzalnim pravom. To ima samo veze sa maltretiranjem, brutalnim pristupom i sa nečim što se zove neuspjeh", kazala je ona.

Dodala je da je primjer lažne demokracije Zapada "nelegitimni" Schmidt, koji kako kaže Cvijanović, nameće odluke i zakone.

"Sve i da ima legitimitet on ne može ponižavati institucije. Strani intervencionizam je točka razilaženja. Političkom Sarajevu ne odgovara BiH sa mehanizmom zaštite nacionalnih interesa i zato godinama žele da dokažu da je po Daytonu nefunkcionalna u čemu imaju podršku stranaca", kazala je predsjedavajuća Predsjedništva BiH.