Pluća su jedan od važnijih organa u ljudskom tijelu i kako bismo ih očuvali zaista nam ne treba puno truda. Najštetnije za zdravlje pluća svakako je pušenje. Svakodnevnim unosom nikotina u tijelo trajno oštećujemo pluća. Dakle, ako želite zdrava pluća svakako se preporučuje prestanak konzumacije cigareta.

Vrlo je važno disati na nos. To je zdravije od disanja kroz usta, jer je zrak pročišćen, navlažen i zagrijan prije nego što se dođe u pluća. Važno je disati polagano i duboko u isto vrijeme. Plitkim disanjem odnosno disanjem samo gornjim dijelom pluća se troši puno energije. Prsno disanje troši manje energije, ali nas opskrbljuje s manje kisika, dok trbušnim disanjem uz najmanje napora dobijemo najviše kisika.

Češće zračite prostorije

Tjelovježbom u prirodi možete poboljšati rad pluća. Tako se stvara više crvenih krvnih zrnaca, čime se poboljšava unos kisika i protoka krvi.

Svjež zrak dobar je za rad pluća, stoga se potrudite da ga dovoljno imate i u kući. Zimi je ovisno o veličini prostorije potrebno 10-tak minuta kako bi ušao svjež zrak, dok je ljeti potrebno i do pola sata vremena.

Tihi ubojica

Grinje su nevidljivi neprijatelj pluća. U madracima se nalazi oko 10 milijuna grinja, te se preporučuje mijenjanje madraca svakih 5-7 godina. Grinje se osim u madracima najčešće nastanjuju u jastucima, jorganima, postelji, a hrane se na mrtvoj koži ljudi i životinja.

Stoga se preporučuje pranje posteljine jednom tjedno na 60 stupnjeva. Kada se ustanete preporučuje se izračiti sobi i ne pospremati odmah krevet, nego najprije izračiti jorgan i jastuk. Moguće je madrac i jastuk tretirati posebnim sredstvima protiv grinja.

Ako želite imati dobra pluća trenirajte respiratorne mišiće. Različite vježbe možete pronaći na internetu. Svakako se preporučuje obaviti i preventivni pregled pluća svakih nekoliko godina.