Dijete koje je tek prohodalo postat će najmlađa osoba ikad kriogenički zamrznuta u nadi da će jednog dana biti oživljena, piše news.com.au.

Odluka o zamrzavanju je došla ranije ove godine nakon što je dvogodišnja Matheryn Noavaratpong maknuta s aparata za održavanje života na kojima je završila zbog terminalnog raka na mozgu. Djevojčici je rak dijagnosticiran nakon što su je roditelji, inače oboje liječnici, hitno dovezli u bolnicu u Bangkoku jer se nije probudila.

Liječnici su otkrili tumor na mozgu veličine jedanaest centimetara te su operacijom uklonili polovicu. Nakon operacije roditeljima je rečeno kako djevojčica ima vrlo male šanse buđenja iz kome. Međutim, njezinom je ocu Sahatornu Naovaratpongu ubrzo javljeno kako je povratila svijest.

- Odlučili smo se boriti s rakom - izjavio je Naovaratponga.

Idućih par mjeseci djevojčica je prošla brojne operacije u kojima joj je odstranjeno 80 posto lijeve strane mozga. Iako su poduzeli sve što su mogli, rak se proširio na cijeli Matheryn mozak.

- Shvatili smo da smo došli do kraja. Okružena obitelji i rođacima, igrali smo se s njom i držali ju prije nego što smo je skinuli s aparata - kazao je Naovaratponga.

Prije donošenja odluke, obitelj je kontaktirala Alcor Life Extension Foundation (Alcor organizacija za produženje života), jednu od najvećih organizacija koja pruža krio-zamrzavanje.

Aaron Drake, ravnatelj hitne službe, izjavio je kako je organizacija prihvatila Matheryn za pacijenticu.

- Nadali smo se da će djevojčica biti prebačena u tu bolnicu što prije, no stanje joj se pogoršalo. Disanje je postalo otežano brže no očekivano pa je morala završiti na aparatima - objasnio je Drake.

Liječnici su odstranili perfusion Matheryn mozak te ga pohranili u spremnik ohlađen tekućim dušikom i izoliran vakuumom dok je njezino tijelo zamrznuto. Matheryn će ostati u tom stanju do otkrića lijeka i medicinske tehnike za njezin potpun oporavak.

- Iako je bilo vrlo naporno isplanirati sve to logistički, zadovoljni smo s rezultatima. Njezino je tijelo sada na čuvanju u Arizoni i samo čekamo dolazak novih tehnologija - zaključio je Naovaratponga, prenosi Jutarnji list.