Na suđenju za ratni zločin počinjen u Prozoru, svjedok Tužiteljstva BiH je ispričao šta se događalo prije ali i tokom akcije na Uzdol u rujnu 1993. godine, a za optuženog Buzu je naveo da je bio “ozbiljan, odlučan i nastojao ih je po svaku cijenu dovesti u red”.

Sulejman Memić, bivši pripadnik Samostalnog prozorskog bataljuna Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), izjavio je kako su nekoliko dana prije akcije na Uzdol bili okupljeni na lokaciji Dobro Polje. Dodao je i da su noć pred akciju bili postrojeni i upozoreni da moraju humano ratovati i ne smiju napadati civile.

Svjedok tvrdi da je prilikom ove akcije poginulo nekoliko pripadnika ABiH.

“Tek poslije dan-dva, počele su kružiti priče da je dolje bilo i stradalih civila”, kazao je Memić, dodavši da mu je žao što su ti civili ubijeni, ali da nema saznanja ko ih je ubio.

Memić je naglasio da su iz Dobrog Polja otišli na lokalitet Lanište, ali da ne može sa sigurnošću reći da li je tu vidio komandanta Envera Buzu ili je čuo njegov glas, dodavši da je “bio siguran da je čovjek tu”.

Govoreći o akciji, svjedok je naveo da je kao bolničar bio smješten oko 100 metara prije škole u Uzdolu, te da nije vidio da netko puca na njega i njegove saborce, niti je vidio vojnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao ni civile.

Za Buzu je svjedok rekao da je kao komandant bio ozbiljan, odlučan, te da je nastojao po svaku cijenu da ih dovede u red.

Za zločin u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH tereti Envera Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljuna Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Ramiz Hujdur, također bivši pripadnik Samostalnog prozorskog bataljuna, kazao je kako je učestvovao u akciji na Uzdol te da je na lokaciji Lanište prije akcije vidio komandanta Buzu.

Tijekom akcije, Hujdur je, kako tvrdi, sa svojom grupom suboraca bio u zaseoku Križ, gdje nije vidio civile i vojnike. Istakao je da se čulo pucanje te da on osobno nije vidio da je neko iz kuća pucao na njega.

Tek je kasnije čuo da su neki pripadnici Prozorskog bataljuna poginuli, kao i da je bilo ubijenih civila tijekom akcije.

Na ovom ročištu još jedan svjedok Tužiteljstva je dao svoj iskaz, ali se, prema odluci Vijeća, njegovo ime i prezime, kao i sadržaj svjedočenja, ne mogu objavljivati u javnosti.

Suđenje će se nastaviti 8. svibnja, piše Detektor.ba.