Uvijek je zanimljivo vidjeti kakve običaje njeguju ljudi u drugim krajevima svijeta, a budući da se bliži Dan zaljubljenih, otkrit ćemo kako se taj dan obilježava u različitim zemljama.

Sjeverna Amerika
S navedene strane Atlantika je za vrijeme Valentinova zlato na cijeni! Zlato traje vječno te nema boljeg načina za izražavanje ljubavi od kupovine zlatne ogrlice ili prstena (barem oni tako misle).

Engleska
Englezi nisu baš emocionalni kada se radi o Danu zaljubljenih. Naime, kod njih je običaj otići u jednu od top turističkih atrakcija London Dungeon i jesti kolačiće u obliku pravog ljudskog srca.

Japan
U Japanu žene na Valentinovo muškarcima poklanjaju tamnu čokoladu, a mjesec dana kasnije, 14. ožujka, muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu što je u Japanu poznato pod nazivom Bijeli dan.

Wales
Dečki iz Walesa imaju tradiciju koje se drže već godinama jer oni svojim djevojkama na Valentinovo izrađuju 'ljubavnu žlicu'. To rade kako bi pokazali privrženost prema djevojci, a usput pokazuju koliko su sposobni raditi s drvetom. Mornari bi često nosili sa sobom na brod 'ljubavne žlice' misleći o svojoj ljubavi koja je ostala na kopnu, prenosi teen.hr.

Sjeverna Afrika
Žene u Sjevernoj Africi Valentinovo slave tako što ime svog voljenog pričvrste pribadačama za rukav, a ta tradicija vuče korijene još iz Starog Rima.

Francuska
Najstarija francuska ljubavna tradicija poznata pod nazivom 'Ljubavna lutrija' je sada zabranjena. Tradicija nalaže da žene i muškarci zovu jedni druge od kuće da vide tko će biti njihova ljubav na Dan zaljubljenih. Žene koje su na kraju ostale bez ikog pale vatru ispred kuće i spaljuju fotke muškaraca koji su ih odbili. Nije čudo što ovo više ne postoji jer vjerujemo da je bilo puno požara za vrijeme Valentinova.

Slovenija
U Sloveniji se vjeruje da dan svetog Valentina označava kraj zime i vraćanje proljeća što znači da je vrijeme za teški rad u polju ili u vrtu. Umjesto da ljubav slave u veljači, Slovenci svoje romantične osjećaje čuvaju za 12. ožujka.

Danska
Danci imaju prilično neobičan običaj za vrijeme Valentinova. Oni pišu ljubavne poruke te ih potpisuju s točkicama umjesto imenima. Ako osoba koja primi poruku pogodi od koga ju je dobila tada će na Uskrs dobiti jaje.

Njemačka
Nijemci si poklanjaju velika jestiva srca koja jako podsjećaju na  licitarska srca.

Filipini
Na Filipinima je 14. veljače poznat kao dan masovnih vjenčanja gdje stotine parova veže podvezicu u isto vrijeme. Moramo priznati da to parovima sigurno olakšava prisjećanje kada je godišnjica.

Finska
U Finskoj se na Valentinovo ne gleda kao na Dan zaljubljenih nego se obilježava Dan prijateljstva. Na taj dan prijatelji pokazuju privrženost jedni drugima i za to ne vezuju ništa romantično. Izgleda da ništa od ljubavi u Helsinkiju na Valentinovo.