Novom metodom analize snimaka učinjenih kompjuteriziranom tomografijom (CT) moguće je predvidjeti kojim pacijentima prijeti srčani udar i to godinama prije nego se dogodi, objavili su znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu.

Tehnologiju su znanstvenici s Oxforda razvili u suradnji s ustanovama u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama koristeći se algoritmovima kako bi proučili masnoće nakupljene oko koronarnih arterija prikazanih na snimkama srca učinjenih CT-om.

Masnoće se mijenjaju kada se arterija upali i to može služiti kao sustav ranog upozorenja u 30 posto slučajeva srčanih udara, kažu znanstvenici.

"Ako možete identificirati upalu arterija srca tada možete reći koja arterija će izazvati srčani napad", kaže oxfordski profesor Charalambos Antoniades.

S novom tehnologijom to je moguće ako se analiziraju CT snimke.

Liječnici će moći predvidjeti kojim arterijama prijeti suženje

Većinu srčanih udara izaziva nakupljanje masnoća na unutrašnjoj stjenci arterija što sužava žilu, smanjuje njezinu prohodnost i dotok krvi u srce.

Zasad snimke CT-a pokazuju liječnicima mjesto na kojem je arterija već sužena zbog nakupljanja masnoća, no s novom tehnologijom liječnici će moći predvidjeti kojim arterijama prijeti suženje. Znanstvenici se nadaju da će je odobriti nadležne vlasti s obje strane Atlantika u roku od godine dana.

"Možemo reći - vaše su arterije upaljene i suženje će se dogoditi u roku od pet godina. Stoga možda možete već danas početi poduzimati preventivne mjere kako biste spriječili formiranje naslaga masnoća",  kaže Antoniades.

Srčani i moždani udari dva su najveća uzročnika smrti u svijetu.