Berlinski centar za integrativnu medijaciju, CSSP u suradnji s Udrugom za civilne inicijative “GLAS” iz Prozora-Rame i Omladinskim centrom iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja poziva Vas na svoje prve aktivnosti u Prozoru-Rami u utorak 19. i srijedu 20. juna/ lipnja 2018. u Motelu “Rama”.  Bit će nam jako drago da dođete na sva događanja, no svjesni smo vaših obaveza i radujemo se viđenju bar na samo jednom.
 
Utorak 19.6.2018.
Prije podne 10:00 – 13:00 h
“Mladi – prepoznajemo li vas kao bitne? Prepoznajete li se sami? Kako u promjenu?“

Radionica

Odlijev mladih postaje sve veći problem za opstanak zajednica i društava Balkana. Stanovništvo stari, mladi, školovani, kreativni, radoznali, radišni – odlaze. Možemo li o tome otvoreno razgovarati? Koji su nam konkretni koraci uz sam razgovor? Poštujući pravo svakoga da se izbori za prosperitet, kako učiniti svoju zajednicu mjestom prosperiteta?
Na zanimljiv način, aktivno i suradnički, bez predavanja, svi će sudionici podijeliti svoja razmišljanja, ideje, dileme i prijedloge. Svi su pozvani, mladi, učitelji, sportski djelatnici, roditelji, zainteresirani građani.

Voditelji/ce: CSSP Berlin/ Sarajevo, Omladinski centar Gornji Vakuf-Uskoplje, Miramida Centar, Grožnjan-Grisignana

Poslije podne 16:00 – 19:00
“Ratni veterani – neiskorišteni resurs za mir “
Razgovor/ Radionica


Ratni veterani su nakon ratova u 90-ima u nezahvalnom položaju. Dio javnosti na njih gleda kao na “one koji su se okoristili” ili “koji su za sve krivi” dok su sami nerijetko na rubu egzistencije, zanimljivi samo kao ukras, za povremena fotografiranja ili obećanja. Diljem područja bivše SFRJ na njih se gleda ili kao na “spasioce/ branitelje” ili kao “ubojice”.
Možemo li četvrt stoljeća nakon rata sagledati složenost situacije u kojima se nalaze ratni veterani? Možemo li prepoznat neizmjeran potencijal za izgradnju stabilnog mira koji oni nose? Koliko smo spremni vidjeti konkretnog čovjeka iza etikete “veteran”? Biti će govora o uključivanju ratnih veterana u procese građenja mira i pomirenja u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj i BiH. Pozivamo ratne veterane, članove njihovih obitelji te sve zainteresirane građane.

Voditelji: Voditelji/ce: CSSP Berlin/ Sarajevo, Omladinski centar Gornji Vakuf-Uskoplje, GLAS Prozor-Rama, Miramida Centar, Grožnjan-Grisignana.

Srijeda 20.6.2018.
Prije podne 10:00 – 13:00
“Između stećaka i snapchata”


Radionica

Tradicija i promjena svijeta oko nas, nam određuju živote na mnogo načina. Stignemo li razmišljati o tome? Potrebno nam je oboje, svijest o sebi, vlastitim korijenima kao i prihvaćanje promjena koje nam donosi tehnologija i globalizacija. Svijet je povezaniji nego ikad, no gdje smo mi/ ja u tome? Kako povezati lokalno i globalno? Koliko smo spremni prihvatiti da mladi danas znaju mnogo više od starijih, o upotrebi novih tehnologija, društvenih mreža? To ulogu starijih čini samo drugačijom no ne i manje važnom. Novi su odnosi – suradnje, potrebni. Poštivanje integriteta drugoga, ne puka poslušnost autoritetima. Prihvaćanje promjena koje donosi razvoj traži i dijalog svih dionika u društvu, mlađih i starijih, muških i ženskih, vjernika svih vjera, nevjernika, siromašnih i bogatih. Suradnja i empatija su nove tražene vrijednosti u društvima koja se razvijaju najbrže.

Voditelji:Voditelji/ce: CSSP Berlin/ Sarajevo, Omladinski centar Gornji Vakuf-Uskoplje, Miramida Centar, Grožnjan-Grisignana

Poslije podne 16:00 – 19:00
“Razvoj zajednice počinje sa mnom”


Radionica

Smatramo da su novac, moć i politička volja najvažniji za razvoj svakoga društva, svake male zajednice. No, da li je to baš tako? Redovito podcjenjujemo ulogu pojedinca, svoj (mogući) doprinos. Spremni smo naći tisuću razloga zašto nema smisla da mi nešto napravimo, poduzmemo, iniciramo. Pritom zaboravljamo da živimo u sustavu kapitalizma koji počiva na inicijativi pojedinca. Kako izaći iz začaranog kruga? Kako njegovati suradnju na koju ćemo se svi pozivati no i optuživati drugoga za njen neuspjeh? Ovo je završna od četiti radionice/ razgovora u ovom nizu.

Razmatrati ćemo vlastitu, dubinsku motivaciju, prepreke i prilike koje nas okružuju, spoznaju da zajednica bez svojih aktivnih građana nije sretna niti uspješna. Razgovarat ćemo i o slijedećim aktivnostima u ovom ciklusu rada CSSP iz Berlina. Pozvani su svi građani pogotovo oni/one koji su bili na nekoj od prijašnjih radionica. Prilika nam je za sumiranje, evaluaciju i konkretne dogovore za jesen.

Voditelji: Voditelji/ce: CSSP Berlin/ Sarajevo, GLAS, Prozor-Rama, Omladinski centar Gornji Vakuf-Uskoplje, Miramida Centar, Grožnjan-Grisignana

Ručak i večera uključeni za sudionice/ke nakon radionica/ razgovora.

Ovim aktivnostima berlinski CSSP počinje s aktivnostima na području Prozora-Rame. Organizacija je aktivna i na području Stolca, Čapljine i Mostara.

Srdačan pozdrav i dobrodošli/e!

Za CSSP:
Emir Krehić, voditelj programa u BiH, ured u Sarajevu
Goran Božičević, vanjski suradnik iz Buja, Hrvatska