Tajanstveno blago sa 120 zlatnih poluga pronađeno u švicarskom vlaku, čijeg je vlasnika policija uzalud tražila gotovo četiri godine, predat će se Međunarodnom odboru Crvenog križa, priopćile su vlasti u petak.

U listopadu 2019. kondukter je u vlaku između St. Galena i Luzerna pronašao plastičnu vreću.

U vreći je bio bijeli paket s natpisom "pošiljka vrijednih predmeta ICRC-a" a u kutiji 3.7 kg zlata u obliku 120 manjih zlatnih poluga, navodi državno odvjetništvo Luzerna u priopćenju.

Zlato čistoće 999,9 posto prodavalo se u četvrtak za oko 56.000 eura za kilogram. Dakle, "blago" koje još nije predano ICRC-u vrijedi oko 210.000 eura.

Nakon duge istrage vlasti nisu uspjele pronaći vlasnika ni povezati poluge s nekim kaznenim djelom.

"Budući da je zlato bilo u paketu naslovljenom na ICRC, možemo pretpostaviti da je nepoznati vlasnik htio predati zlato toj organizaciji. Stoga će se pronađeni paket uručiti ICRC-u", stoji u priopćenju.

U odgovoru na upit AFP-a, Međunarodni odbor Crvenog križa je rekao da će prihvatiti vrijedan dar jer je nakon policijske istrage uvjeren da nije ukraden. Dar stiže u pravi čas, jer je ICRC u veoma teškoj financijskoj situaciji zbog rasta troškova povezanih s inflacijom i manje velikodušnosti donatora koji su se okrenuli Ukrajini.

ICRC je zbog financijskih teškoća donio drastičan plan smanjenja troškova vrijedan više stotina milijuna švicarskih franaka, a ponajprije će smanjiti brojnost svog osoblja. Od 350 ureda koliko organizacija ima diljem svijeta, 26 će se zatvoriti, a drugi će raditi sa znatno manjim sredstvima, prenosi Hina.