Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore. Njime se uvodi obaveza lokalnih samouprava i javnih ustanova da se zastava stalno ističe na njihovim zgradama, kao i obaveza ustajanja nazočnih osoba prilikom izvođenja himne Crne Gore.

"Uvodi se obaveza javnih ustanova čiji je osnivač država, odnosno općina, da se zastava stalno vije na zgradama u kojima su smješteni ti organi i te ustanove. Također u Prijedlogu izmjena i dopuna zakona uvodi se obaveza ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne Crne Gore kao i odgovarajuća kaznena odredba ako se prekrši ovaj član zakona. Kazna fizičkim licima za neustajanje prilikom izvođenja himne Crne Gore iznosit će od 300 do 2000 eura", izjavio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović nakon sjednice.

Usvojen Prijedlog zakona o državnim nagradama

Novim zakonom zadržano je pet dosadašnjih nagrada s tim što je koncept istih promijenjen, rekao je ministar Bogdanović.

"Njegoševa nagrada i nagrada Petar Lubarda ubuduće će se dodjeljivati za ukupan stvaralački opus, a ne za jedno djelo kako je to do sada bilo propisano. Trinaestojulska nagrada i dalje će se dodjeljivati kao godišnja i nagrada za životno djelo, ali su ovim zakonom preciznije definirane različite oblasti za koje se može dodijeliti da bi se izbjegla dosadašnja praksa po kojoj je i ova nagrada pretvorena u nagradu za kulturu i umjetnost, već se sadašnjim rješenjem ona dodjeljuje i drugim oblastima društvenog djelovanja", naglasio je Bogdanović istakavši da koncept nagrada Miroslavljevo jevanđelje i Oktoih nije mijenjan.