Crna Gora neće moći sudjelovati kao punopravna članica NATO-a na sljedećem summitu čelnika, među kojima će biti i Donald Trump, krajem svibnja u Bruxellesu, rekao je jedan dužnosnik u Bruxellesu.

Pristup Crne Gore Savezu, čija će postati 29. zemlja članica, Rusija smatra provokacijom i ona izaziva podjele u toj maloj zemlji sa 620.000 stanovnika, gdje proruska oporba traži referendum o tom pitanju.

Od kada je Crna Gora u prosincu 2015. pozvana pridružiti se Savezu, 25 zemalja NATO-a je ratificiralo njezin pristup, a američki Senat je ovog tjedna odobrio američku ratifikaciju, prenosi Hina

Ali jedan neimenovani dužnosnik NATO-a je rekao da ta zemlja neće biti punopravna članica do summita organiziranog 25. svibnja u Bruxellesu.

Procedura traje najmanje osam tjedana

Nizozemska neće moći ratificirati taj pristup jer će procedura na parlamentu Den Haaga trajati najmanje osam tjedana, objasnio je taj dužnosnik u sklopu sastanka 28 šefova diplomacija NATO-a u Bruxellesu.

Crnogorski premijer Duško Marković se nadao krajem siječnja sudjelovanju kao punopravne članice na tom summitu. Rusija je to proširenje NATO-a na Balkanu nazvala provokacijom. Ako ta republika pristupi NATO-u Savez će kontrolirati sve strane Balkana.

U Crnoj Gori još uvijek traje politička kriza

U Crnoj Gori traje politička kriza nakon što su vlasti objavile u veljači da su spriječile državni udar koji je, kako tvrde, bio predviđen 16. listopada 2016., na dan parlamentarnih izbora.

Oko 25 osoba, uglavnom Srba, ali i dvojica Rusa i dvojica oporbenih dužnosnika, Andrija Mandić i Milan Knežević optuženi su da su sudjelovali u pripremama, za što je i Moskva bila optužena, što je odbacila.

Tijekom sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u petak u Bruxellesu, nekoliko ministara je upozorilo na "rusko uplitanje u nekim zemljama zapadnog Balkana", naglasio je neimenovani dužnosnik NATO-a.