"Mi želimo da nova vlast bude u stanju upućivati stotine zakona Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima gdje ćemo se ponašati kao koalicija", rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan za Večernji list.

Dodao je kako je izborni rezultat SNSD-a nezamjenjiv i da bi eventualno pravljene "vještačke vlasti" na razini BiH moglo dovesti do blokiranja procesa.

Čović je rekao kako su za njega stvari jednostavne i da se, ako se stvarno želi naći rješenje i prilagodi jezik sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, to može učiniti, prenijela je Srna.

"To sam kao stav prenio i svojim sugovornicima. Rezultat koji je ostvario SNSD je nezamjenjiv", rekao je Čović i ponovio da je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dobila 100.000 glasova više od drugih kandidata, a da Dodik ima većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je dodao da je moguće napraviti "vještačku vlast" ali da se boji da bi to dovelo do blokiranja procesa u trenutku kada se iščekuje kandidacijski status i da opet neće ništa funkcionirati.

Rekao je kako mu je europski tajnik za proširenje Oliver Varhelji rekao da jamči da će BiH do kraja godine imati kandidacijski status ukoliko se formira Vlada Federacije BiH, Vijeće ministara, usvoji budžet i na dnevni red stave europski zakoni.

Čović je dodao da je sa SDA "puklo" jer je ova stranka izigrala Mostarski sporazum iz 2020. godine koji je ovjeren uz medijaciju međunarodne zajednice.

"Nije stalo samo na tome, nego je to grubo kršenje potpisanog sporazuma, odnosno izigravanje dogovora svjesno s njihove strane preneseno u javnost, na društvenim mrežama, što se prenijelo i na nepovjerenje između bošnjačkog i hrvatskog naroda u FBiH", rekao je, između ostalog, Čović.