"Nisam zajednički kandidat za Predsjedništvo ispred HNS-a BiH. Nitko nije sjedio i pričao o tome. Ideja ima bezbroj kroz HNS. Što danas imamo je to da će HDZ BiH predložiti kandidata za člana Predsjedništva. Vodit će se računa da to bude do kraja kompetetna osoba i da ga podržava cijelo Predsjedništvo HNS-a. To pitanje ćemo otvoriti krajem lipnja kad budemo slagali sve liste HDZ-a BiH i HNS-a'', kazao je okupljenim medijima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru.

Čović se osvrnuo i na medijske napise kako predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, unatoč njegovim najavama, ne dolazi u Mostar te ih opovrgnuo.

Michel ipak stiže?

"Gospodin Michel večeras dolazi u Sarajevu i bit će tu danas i sutra, a sutra dolazi u Mostar. Korisno je da je predsjednik Vlade RH uspio osigurati da on dođe u BiH i da govorimo o problemima u BiH. Za mene je primarna tema provedba sporazuma iz Mostara koji je za sebe vezao izborni zakon i provedbu svih presuda, kao i teme vezane za aktivnosti koje su otpočele kada je pitanje od pet mjeseci za opće izbore", kazao je čović te napomenuo kako će se sastanak 08:30 u institucijama Europske unije u Sarajevu dok će Michel kasnije doći u radnu posjetu Mostaru.

Čović je naglasio kako će imati "jako puno komentara kao dopunu pritiska sarajevskih medija i političara koje prati dio međunarodne zajednice na tragu različitih obilježja kako nelegitimnom izbornom povjerenstvu nelegitimno osigurati novac i omogućiti im nelegitimno zapošljavanje i aktivnosti, što se pokušava, kako bi onda dobili izbore koji će biti demokratski".

"Jasno ću kazati da se to ne smije raditi i jasno naznačiti da oni koji to rade danas, da su zadnjih godinu dana radili ovakav pritisak na one koji su blokirali donošenje globalnog fiskalnog okvira, proračunskog okvira i proračuna, tako da ovo ne bi imali kao temu. To je nešto što nas je zaokupilo, a posebno brine da jedan dio institucija mimo zakona i strategija nastupa u ime jedne političke stranke, hodajući po svijetu. Bio to član Predsjedništva, bilo ministrica vanjskih poslova, čija se smjena traži, da se u parlamentu raspravlja o njenom radu izvan sustava, ona danas hoda po svijetu i traži određene mjere. Imam osjećaj da smo ih razočarali kao HNS da smo rekli da idemo na izbore i idemo dobiti izbore. Pričat ćemo o provedbi svih zaključaka izvanrednog HNS-a, pa su oni bili spremni reći da mi blokiramo, a nedostajalo im je tih stvari pa sada diskutiraju o sjednicama Vijeća ministara putem telefonske sjednice", naglasio je čelnik HDZ-a BiH.

"Prijatelji iz Sarajeva su napravili grešku..."

Osvrnuo se Čović i na, kako navodi, napade na zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu te naglasio kako je iznenađujuće kako sve do nedavno nitko nije imao nikakvu pritužbu na njegov rad.

"Danas moramo razgovarati o zakonima u parlamentarnoj proceduri, PDV-u... Vidjeli ste pritisak koji se događa zbog povećanja cijena, inflacije i recesije, da puno naših korisnika proračunskih sredstava, UNO, policija, itd, traže povišice... Oni koji su željeli uraditi nešto dobro za BiH morali su odavno krenuti u taj proces, a prijatelji iz Sarajeva su napravili grešku kad su krenuli prozivati eksperta Vjekoslava Bevandu, da on blokira sve, a koji je za godinu dana napisao 30 intervencija prema institucijama vijeća ministara, da se sazivaju sjednice kako bi se raspravljalo o proračunu, a ako nije bilo reakcija godinu dana, onda vam je sve jasno.

Čović je istaknuo kako je HDZ BiH u četvrtak predao svoje liste za Opće izbore 2022.

"HDZ-u to nije problem"

"HDZ je jučer predao sve dokumente za izbore, prijavili smo se za sve razine vlasti i to je predana cjelovita dokumentacija, 11.800 potpisa koje smo dali da pošaljemo poruku da HDZ-u to nije problem za izbore, čime smo ispunili sve preduvjete, a mislim da će i ostale stranke HNS-a to završiti danas tijekom dana", naglasio je Čović.

Kako je objasnio, kampanja će se odvijati u tri vremenske cjeline, a prva je bi obilaskom preostalih općina i gradova ubrzo trebala završiti.

"Jasno je da su osnovne teme bili aktualni politički trenutak, aktivnosti provedbenih strategija HDZ BiH za izbore i sami izbori. Na terenu smo obišli svaku županijsku organizaciju, a na Središnjem odboru smo usvojili strategiju HDZ BiH za sljedećih 8 godina, koja je osnova za izborni ciklus koji je pred nama. Imenovali smo i provedbeni izborni stožer stranke na središnjoj razini i imamo čitavu infrastrukturu vertikalno spremnu za izbore'', pojasnio je pa nastavio:

"Imat ćemo rezultat sličan onome od prije četiri godine, što je tada bio jedan od najboljih u povijesti. Što će nam to značiti za Dom naroda, Predsjedništvo itd., to ćemo tek vidjeti".

Plenković ili Milanović

Čović je ponovio svoj stav prema SIP-u te naglasio kako je HNS iznio vrlo jasan stav o zakonitosti i nezakonitosti izbora.

''Ne pratim što radi SIP. Imamo stav da je on nelegalan i nelegitiman. Ne smiju davati jednu nelegalnost na drugu. Pročitao sam inicijativu gdje SIP traži da institucije koje imaju viška uposlenih daju njima te ljude da im pomognu u radu. Traže da netko drugi sudjeluje u radu SIP-a! To je brutalno kršenje izbornog procesa", naglasio je.  

Najavio je čelnik HDZ-a BiH i otvaranje prometnice Stolac-Neum za srpanj-kolovoz ove godine te spajanje s Pelješkim mostom i puštanje prometa.

Čović je naglasio kako su za Hrvate u BiH presudnu ulogu preuzeli hrvatski premijer Andrej Plenković te predsjednik Zoran Milanović.

"Bila bi greška da predstavnici politike Hrvatskog naroda biraju da se opredijele između Plenkovića i Milanovića. Ja bih imao interes kao predsjednik HDZ-a BiH povezati se s predsjednikom HDZ-a RH, ali mi imamo 12 stranaka HNS-a koje su se dogovorile da idu zajedno na izbore, da predlažu jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH, da idu zajedno na izbore u RS... Tada kao predsjednik HNS-a moram voditi računa o svim elementarnim, uvažavajući sve što rade i Milanović i Plenković. Milanovićevo zalaganje odgovara Hrvatima u BiH, on je mobilizirao javnost u RH do zavidne mjere da osjećaju ovaj problem, a siguran sam da je i on, kao i gospodin Plenković, na sve destinacije diljem svijeta stavio izborni zakon legitimnog predstavljanja i jednakopravnosti da se o tome raspravlja. Naše opredjeljenje je da ne možemo utjecati na vanjsku politiku RH, a sve što dogovore o vanjskoj politici mi ćemo slijediti''.