Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će se u utorak, 7. srpnja, na sastanku s liderima SNSD-a i SDA pokušati postići dogovor o partnerskom djelovanju naredne dvije godine, jer bez toga Hrvati neće dati podršku za imenovanje nijednog bošnjačkog kadra.

Čović je istaknuo da partnerstvo HDZ-a i SDA ne postoji, a potpuno je nestalo posljednjih mjeseci imenovanjima hrvatskih službenika u Središnjem izbornom povjerenstvu, Središnjoj banci BiH i drugima bez bilo kakvog dogovora s predstavnicima Hrvata i HNS-a.

Nijedno imenovanje koje predlože Bošnjaci neće imati našu podršku, rekao je Čović novinarima u Mostaru.

On je istaknuo da se mora napraviti program rada bar za dvije godine da bi se to promijenilo, da bi imali jasan orijentir za budućnost, ali i kada je riječ o gospodarstvu budući da će posljedice po ekonomiju zbog epidemije virusa korona biti ogromne.

To su stvari koje moramo dogovoriti, a onda uz to i kadrovska pitanja, naglasio je Čović.

On je izrazio nadu da će se na sjednicama Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 7. i 8. srpnja usvojiti izmjene Izbornog zakona vezane za Mostar i to po hitnom postupku, te budžet institucija BiH po redovnom postupku kako bi svako mogao ugraditi popravke.

Što se tiče kadroviranja i u Vijeću ministara i u parlamentu BiH, HDZ BiH će imati jasan stav prema našim partnerima. Vjerujem da ćemo na sastanku 7. srpnja riješiti te probleme, dodao je Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda parlamentarne Skupštine BiH.