Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović kazao je kako se s predstavnicima američke administracije i dalje vode intenzivni pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva.

- Na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a razgovarali smo o tome dokle se došlo u tim pregovorima i još jednom pogledati sve te naše limite i razmišljanja kako očuvati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kao ključnu vrijednost Ustava BiH i kako, s druge strane, napraviti iskorak da možemo napraviti ograničene izmjene Ustava - izjavio je Čović na konferenciji za novinare.

Čović je najavio i skoro održavanja izvanrednog sabora HNS-a na kome bi politički predstavnici hrvatskog naroda trebali razgovarati o, kako je rekao, drugim pristupima ovoj problematici s obzirom da u 2021. godini, neizbornoj godini, nije postignut međustranački dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Na novinarsko pitanje hoće li stranke HNS-a bojkotirati opće izbore u BiH, koji bi se trebali održati na jesen, Čović je odgovorio kako to za sada nije opcija.

- Ja ne bih ništa bojkotirao dok još tragamo za rješenjima, ako tragamo za rješenjima suvišno bi bilo dodavati te, kako mi kažemo, strategiju B, strategiju C, koje uvijek netko ima negdje u pričuvi. Ja se nadam da je ova aktualna politička situacija takva da mi nemamo alternative oko Izbornog zakona i korekcija Ustava. To nemaju ni Hrvati, ni Srbi, ni Bošnjaci. To nema ni jedan žitelj BiH. Svi problemi u BiH su upravo oko toga - kazao je predsjednik HNS-a.

Dodao je kako su u njegovom fokusu i dalje pregovori s američkom administracijom, a ne bojkot.

Na pitanje novinara ima li unutar HNS-a političkih stranaka koje smatraju da treba napustiti političke pregovore i bojkotirati izbore, Čović je odgovorio kako ima i takvih stavova, ali je naglasio da je na zadnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a, kao i danas, pregovarački tim dobio jednoglasnu potporu da se nastavi razgovarati.

- Legitimno je da pojedine političke opcije imaju drukčija viđenja, neki misle da treba napustiti vlast, ali mi smatramo kako treba očuvati BiH, da ne smije biti rata u BiH i da se mirnim rješenjem sve mora napraviti, da nema nitko pravo žrtvovati ijedan život u BiH - kazao je Čović, istaknuvši kako se pregovorima triju naroda u BiH s međunarodnim partnerima to može uraditi.

Na upit može li se nakon američkih sankcija Miloradu Dodiku očekivati rješenje političke krize u zemlji, Čović je odgovorio protupitanjem jesu li već postojeće sankcije utjecale na promjenu Dodikovog ponašanja.

- Je li išta novo napisano u sankcijama koje je dobio Dodik u odnosu na sankcije koje je dosada imao? Mislim da je dobio identične sankcije koje već postoje - kazao je Čović.

Dodao je kako su bez obzira na sankcije isti problemi ostali i kako se oni mogu riješiti jedino razgovorom.

- Vi morate razgovarati s tim ljudima, bili oni pod sankcijama ili ne bili - poručio je Čović.

Po njegovim riječima, mora se razdvojiti kriminal i korupcija od „nekih općih priča”.

- Činjenica je kako ovdje ne funkcionira pravna država, da ima kriminala na svakom koraku, različitih vrsta. To su činjenice. Ali ne bih podržao da na općim načelima govorimo o kriminalu. Kriminal ima svoje ime, prezime, osobu, djelo i instituciju koja to može obraditi - kazao je Čović.

Na pitanje novinara da prokomentira navoda jednog analitičara kako američka administracija ima dokaze i protiv njega, Čović je istaknuo kako se u vrijeme visokog predstavnika u BiH Wolfganga Petritscha „nahodao po sudovima”.

Po njegovim riječima, i onda, a i danas radilo se o „političkim obračunima”.

- I tad sam govorio, kad je krenuo taj proces, onog dana kad mi je završio mandat u federalnoj Vladi, krajem trećeg mjeseca 2001. godine, za sedam dana sam morao otići na sud. To vam je bio taj obračun s politikama. Netko je tad u to vrijeme ocijenio, a mislim da i danas, jedan dio onih koji baš i ne misle isto kao što mi mislimo o BiH, radi to isto – zaključio je Čović.