"Nema pregovora i trgovine oko hrvatskih nacionalnih interesa, naše Ustavne jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda u institucijama BiH kako to predviđa Ustav BiH. Jednakim intenzitetom ili, ako ćemo govoriti o prioritetima, to su Domovi naroda, to je Predsjedništvo, provesti sve odluke suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH. To nisu teme o kojima će se pregovarati od ujutru kad kreću razgovori. Ne znamo kada će završiti, ali su planirani da traju 4-5 dana tako su nam kazali pregovarači koji će doći", kazao je predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović okupljenim novinarima u Mostaru.

Naime, Čović se u utorak sastao s ministrom mora, prometa i infrastrukture Vlade Republike Hrvatske, a nije mogao ne dotaknuti se nadolazećih pregovora o Izbornom zakonu koji su zakazani za srijedu, 26. siječnja u Sarajevu.

"Ne znam otkud ideja da ćemo žrtvovati ijednu poziciju, oko tih stvari se ne pregovara i ne može pregovarati. To je strateški interes i hrvatskog naroda i time čuvamo BiH. Jednakopravno, ustavno, tri konstitutivna naroda i svi žitelji BiH i legitimno predstavljanje su imperativ i oko toga se ne može razgovarati", naglasio je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH potvrdio je kako je zaprimio pozivnicu iz Narodne skupštine RS-a, ali i da nije jedini.

"Činjenica je da smo dobili poziv iz Narodne skupštine RS-a i naravno da ćemo u komunikaciji s predstavnicima RS-a vidjeti što je cilj tog razgovora i što je cilj obraćanja pa prema tome zauzeti stajalište. Rečeno mi je kako smo pozvani Izetbegović i ja da se obratimo. Da li kao predstavnicima stranaka, da li kao predstavnici u Domu naroda ne znam, to ćemo još raspraviti. Osobno nemam problem da razgovaramo u svakoj instituciji BiH kako bi vratili povjerenje u institucije BiH i kako bi omogućili da one profunkcioniraju", istaknuo je.

Sastanak predsjednika Čovića, ministara Butkovića i dužnosnika prometa i infrastrukture u RH i BiH - Čović: Ne znam otkud ideja da ćemo žrtvovati ijednu poziciju

Podsjetimo, čelnici domaćih stranaka o izmjenama Izbornog zakona razgovarat će s direktoricom pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst te posebnim izaslanikom State Departmenta zaduženim za izbornu reformu Matthewom Palmerom.

Čović je naglasio kako je Prijedlog izmjena Izbornog zakona koji su prije nekoliko dana dostavili članovima sastanka "izričit stav HNS-a".

"To je stav HNS-a nakon godinu i pol dana nakon što smo potpisali Sporazum o Mostaru za Mostar i Izbornog zakon. Legitimno predstavljanje naroda kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, odnosno Domovi naroda u FBiH. Uvjeren sam da je to zadnja crta što se tiče HNS-a, a kod pregovora ćemo vidjeti mogu li neke stvari biti drukčije. Vjerujemo da naš prijedlog u potpunosti provodi sve presude, a ne samo Sejdić-Finci, nego sve presude Europskog suda za ljudska prava", naglasio je Čović.